EXCLUSIV. Eva Tofalvi: “Nu am luat meldonium după 1 ianuarie 2016”

12 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
EXCLUSIV. Eva Tofalvi: “Nu am luat meldonium după 1 ianuarie 2016”

Scandalul de dopaj pe bază de meldonium, care a fost deschis la nivel mondial de scoaterea din circuit a Mariei Şarapova, a ajuns şi în sportul românesc. După atleta Mirela Lavric, ieri a mai apărut un nume: Eva Tofalvi. Indiferent dacă se va face sau nu lumina în acest caz, biatlonista din Băile Harghita rămâne cea mai mare sportivă din lumea sporturilor de iarnă de la noi din ţară.


Sportivă ce are în palmares o victorie în Cupa Mondială, petrecută în decembrie 2008, la Hochfilzen – Austria, se considera nevinovata si este decisa acum sa intre in politica. Pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a lămuri situaţia, Eva Tofalvi a oferit în această dimineaţă o declaraţie oficială, în exclusivitate pentru www.mariustuca.ro.


“La Campionatul Mondial de la Oslo, am fost testată pe 8 martie şi am ieşit pozitiv cu meldonium. În 2015, în septembrie, am avut probleme de sănătate. Am fost găsită pozitiv cu virusul Epstein Barr, care ştiţi că la sportive este destul de grad. Aveam palpitaţii la inimă, şi pentru că mă simţeam foarte rău, am mers la cardiolog. Am fost diagnosticată cu anemie, prolaps de valvă mitrală grad 1-2. Am renunţat la antrenamente, 45 de zile am făcut pauză totală. În octombrie am reînceput antrenamentele şi am făcut tratament cu Mildronat. Trag atenţia că eu am luat înainte ca acest medicament să fie pe lista WADA. Niciodată nu am luat meldonium după 1 ianuarie 2016, când substanţa a fost pusă pe listă. În 19 ani de Cupă Mondială la Biatlon, 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice şi Campionate Mondiale, niciodată nu am folosit substanţe interzise, am concurat din forţe proprii, cinstit. Nu mă simt vinovată pentru că ştiu că am luat ultima dată în decembrie medicamentul. Asta trebuie să se vadă şi în cantitatea care s-a găsit în urină. Perioada de eliminare nu este clară nici până în ziua de azi. Sunt foarte dezamăgită, pentru că vestea a venit tocmai când eu am reanuntat la o activitate şi o carieră frumoasă în sport”, a precizat Eva Tofalvi.

....................................................................................................................................................................

STIREA INITIALA, PUBLICATA IN EXCLUSIVITATE DE MARIUSTUCA.RO MARTI SEARA SI PRELUATA DE TOATA PRESA

Biatlonista Eva Tofalvi, în vârstă de 37 de ani, se alătură atletei Mirela Lavric pe lista sportivelor din Romania afectate de scandalul de doping al cărui cap de afiş este rusoaica Maria Şarapova.

Aseară, sportul românesc a primit cu uimire vestea că atleta Mirela Lavric, în vârstă de 25 de ani, a fost depistată pozitiv cu meldonium. Nu este singura sportivă din România cu astfel de probleme. Astăzi, Uniunea Internaţională de Biatlon a anunţat că biatlonista Eva Tofalvi, în vârstă de 37 de ani, a fost depistata pozitiv cu aceeasi substanta care a scos din circuit peste 120 de sportivi din intreaga lume. Controlul antidoping la care sportiva din ţara noastră a fost depistată pozitiv a avut loc luna trecută, la Oslo. Atunci, în urma analizelor de laborator s-a descoperit că în corpul Evei Tofalvi există urmă de meldoniu.


Reporterul www.mariustuca.ro a discutat în urmă cu două zile cu biatlonista din Băile Harghita despre scandalul de dopaj iscat la nivel mondial. Tofalvi a fost foarte reticentă în declaratii atunci, însă a recunoscut, ca niciodată, faptul că a consumat meldonium, iar nemulţumirea ei era legată de faptul că medicii din ţara noastră nu ştiau foarte clar dacă substanţa este interzisă şi nici după cât timp dispare din organism.


În această seară, Eva Tofalvi a vorbit deschis despre problema care îi pune capăt carierei într-un mod pe care nimeni nu şi l-ar fi dorit. “Mi-a fost prescris acest medicament de către medic. Am toate hârtiile de la doctor, am fost şi la cardiologie. Mi s-a găsit un murmur cardiac. Nu ştiu exact cum se numeşte boala. Am să mă retrag. Ştiam de acum zece zile că am fost depistată pozitiv. Şi acum două zile, când am vorbit, m-am ferit să spun clar acest lucru, dar ţi-am dat de înţeles că am probleme. Niciodată nu ţi-am zis atât de clar că trebuie să mă las pentru că am probleme. M-au anunţat încă de acum 10 zile şi mi-au cerut să scriu o scrisoare pentru a le explica ce s-a intamplat. Eu am luat ultima oara medicamentul ala in decembrie. Nu am vrut să am un astfel final de carieră. Eu le-am zis tuturor prietenilor de această problema şi am sufletul curat. În septembrie se vor analiza toate cazurile şi voi ieşi basma curată. Până atunci, trebuie să îndur orice. Am vorbit şi cu Puiu Gaspar, secretarul Federaţiei Române de Schi şi Biatlon. Mi-a spus că doreşte să fim deschişi, să nu ascundem nimic, pentru că numai aşa putem demonstra că suntem curaţi”, a declarat cea mai mare biatlonistă a României din toate timpurile.


În vârstă de 37 de ani, Eva Tofalvi are în palmares numeroase prezente la întrecerile europene şi mondiale de biatlon, a participat de cinci ori la Jocurile Olimpice, iar cea mai bună performanţă a ei o reprezintă o victorie în Cupa Mondială. De curând, sportiva din Băile Harghita a ales să între în politică, urmând ca în luna iunie să candideze pe listele UDMR pentru un post de consilier la Miercurea Ciuc.

 

Citiți și:

Află cine te sună cu număr necunoscut. Peste 2 miliarde de persoane au descărcat aplicaţia (VIDEO)
 

O româncă, gardian de închisoare, a eliberat un violator în serie și a fugit cu el. Din dragoste!

 E îndrăgostită de fiul ei. Vor să se căsătorească şi să aibă un copil!

Banciu, atac mitocănesc la Simona Halep: O fată care vinde gogoşari la piaţă, o mare plăcintă care s-a dezumflat
 
Piton gigant, descoperit în Malaezia. Este cel mai lung șarpe capturat vreodată în Peninsulă! (VIDEO)

Alte stiri din Sport

Ultima oră