ȘOC ÎN FOTBAL. 12 mari cluburi vor să abandoneze Liga Campionilor!

20 Apr 2021 | scris de Istvan Deak
ȘOC ÎN FOTBAL. 12 mari cluburi vor să abandoneze Liga Campionilor!

Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa au anunțat formarea unei așa-numite Superligi Europene, în ciuda anunțurilor UEFA, FIFA și a ligilor naționale că le vor exclude din toate competițiile interne și internaționale.

Într-un anunț comun făcut duminică seară, șase cluburi engleze (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur), alături de trei echipe din Italia (AC Milan, Inter Milano și Juventus) și trei din Spania (Atlético Madrid, Barcelona și Real Madrid) au anunțat planul de a forma o competiție separată.

Nici un club din Franța și Germania nu s-a înscris deocamdată. Ar fi cea mai amplă modificare a competițiilor europene din ultimii 70 de ani.

Grupul vorbește despre intenția de a mai adăuga alte trei cluburi înainte de sezonul inaugural, care este “destinat să înceapă cât mai curând posibil”.

Posibil ca președintele noii structuri să fie Florentino Perez, scrie Le Figaro.

Inițiativa a fost condamnată de fani, experți și de majoritatea organismelor de fotbal neimplicate. Cu 15 echipe din Superligă care nu se confruntă cu perspectiva calificării sau retrogradării, criticii spun că se va crea o piață închisă a fotbalului de top.

Superliga Europei. UEFA – un proiect cinic, bazat pe interese

UEFA critică inițiativa cluburilor și amenință că va lua măsuri drastice:

„Federațiile din Anglia, Spania și Italia au aflat că echipele plănuiesc să lanseze o nouă competiție cu circuit închisă, denumită Superliga. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, reiterăm că vom rămâne uniți și vom depune toate eforturile pentru a opri acest proiect cinic, bazat doar pe interesele unor cluburi, într-o perioadă în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult decât oricând.

Vom lua în calcul toate măsurile disponibile, inclusiv juridice și sportive, pentru a preveni apariția acestei competiții. Fotbalul este bazat pe competiții deschise, care să se desfășoare grație meritului sportiv.

Așa cum FIFA și celelalte șase federații au anunțat, cluburile implicate vor fi interzise în orice competiție internă, europeană sau mondială, iar jucătorii pot fi suspendați la echipa națională.

Le mulțumim cluburilor din celelalte țări, în special celor din Franța și Germania, care au refuzat să se alăture lor”, a transmis UEFA.

Totul este o chestiune de bani. Această nouă competiție speră să genereze 4 miliarde de euro anual de la radiodifuzori. În comparație, UEFA a raportat cel mai recent câștig de 3,25 miliarde de euro din vânzarea drepturilor pentru Champions League, Europa League și Supercupa Europei.

Planul unora dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume de a începe o nouă Superligă Europeană (ESL) a atras reacții puternice și opoziția unor lideri politici importanți.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat, luni, referitor la înfiinţarea unei Super Ligi de către 12 mari cluburi europene, că această competiţie riscă să distrugă modelul european al sportului, bazat pe sistemul de retrogradare şi promovare.

„Această competiţie poate să distrugă modelul european al sportului care este bazat pe un sistem de retrogradare - promovare şi totodată pe principiul solidarităţii. Din punctul meu de vedere cluburile care vor face pasul către această competiţie au interese exclusiv financiare şi nu sunt absolut deloc interesate de pasiune suporterilor, de investiţiile făcute în propriile academii. Tratează echipele de fotbal, şi mă refer la acţionariatul acestor cluburi, ca un produs de entertainment”, a declarat Burleanu la EuropaFM.

"Reacţia comună a UEFA, FIFA, a federaţiilor naţionale din Anglia, Italia şi Spania şi a ligilor profesioniste din aceste ţări şi faptul că toate împărtăşesc acelaşi punct de vedere reprezintă un semn clar că ideea Superligii are alte obiective decât cele asumate de fotbalul european. De menţionat că şi European Club Association este împotriva acestui proiect. Această nouă competiţie ar putea distruge un model european al sportului care are în centrul său meritul sportiv, sistemul de promovare/retrogradare şi, în acelaşi timp, principiul solidarităţii", a completat Burleanu, răspunzând unei solicitări AGERPRES.

Oficialul FRF consideră că o astfel de competiţie nu poate avea succes pe termen mediu şi lung: „Din punctul meu de vedere, cluburile implicate în acest proiect au interese exclusiv financiare şi nu sunt deloc interesate de pasiunea şi emoţia suporterilor şi de investiţii care să se întoarcă în fotbal la toate nivelurile. Acţionariatul acestor cluburi, mare parte dintre acestea fiind deţinute de capital american, tratează propriile echipe de fotbal doar ca pe un produs de entertainment, iar singurul obiectiv este maximizarea profitului cu orice preţ. Prin urmare, nu cred că o asemenea competiţie poate avea succes pe termen mediu şi lung, cu atât mai mult cu cât toate forurile fotbalistice au avut o poziţie fermă şi au anunţat excluderea cluburilor din competiţiile europene şi interne, atât timp cât acestea aderă la acest proiect îndreptat împotriva tuturor valorilor şi principiilor din fotbalul european".

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au anunțat duminică sprijinul guvernele lor în încercarea de a opri crearea unei „superligi” europene de fotbal.

Într-o declaraţie, grupul sportiv al Parlamentului European a condamnat „Superliga”. Acesta a spus că competiţia separatistă ar contraveni „valorilor” promovate de grup.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră