Novak Djokovic l-a spulberat efectiv pe Rafael Nadal în finala de la Australian Open 2019: 6-3, 6-2, 6-3. Sârbul este noul rege de la Melbourne, unde a devenit jucătorul cu cele mai multe trofee din istorie: 7.
Djokovic (31 de ani) conduce detaşat în clasamentul mondial al jucătorilor profesionişti de tenis (ATP), dat publicităţii luni, după ce a cucerit al 7-lea titlu de la Australian Open 2019.
Cunoscut ca un tip extrem de glumeţ şi binedispus, liderul mondial a oferit un nou moment memorabil, la ultima întâlnire cu jurnaliştii la Melbourne, în acest an.
Djokovic a imitat accentul unui jurnalist italian care începuse să-i înşire realizările, spre amuzamentul tuturor. Chiar şi Nole a râs în hohote, nereuşind să se stăpânească. Proaspătul campion de la primul Grand Slam din 2019 şi-a cerut scuze, deşi a recunoscut că este mereu amuzat de accentul jurnalistului.
Novak Djokovic face parte din topul sportivilor de performanţă recunoscuţi pentru generozitatea lor. Și pentru faptul că este creștin ortodox şi nu ezită să afirme public acest lucru, scrie aleteia.org.
Invocarea lui Hristos în timpul unei întâlniri sau purtarea unei cruciuliţe la gât sunt parte a mărturisirii credinţei lui. Convingerile sale religioase există dinaintea obţinerii titlurilor câștigate de la începutul carierei până acum.
”Acesta este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox”, a spus sportivul în aprilie 2011, când a primit Ordinul Sfântul Sava în gradul I din mâinile Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Ordinul Sfântul Sava este cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă a Serbiei și i-a fost acordat în special pentru contribuţia sa la renovarea clădirilor religioase din Serbia, țara sa natală.
Datorită sumelor obţinute din turneele câştigate şi contractele de publicitate, sportivul este milionar. Din această poziţie, el îi sprijină pe cei defavorizaţi şi ajută în cauzele care îi sunt dragi. Fundaţia sa, al cărei principal susţinător este, a contribuit cu 94.000 euro pentru renovarea unei școli din Pozega (Serbia).
Urmare a generozităţii sale, jucătorul de tenis a anunțat deschiderea unui restaurant în Serbia care oferă hrană gratuită celor fără adăpost și celor săraci.
”Banii nu sunt o problemă pentru mine. Am câștigat suficient pentru a hrăni toată Serbia. Cred că merită acest lucru după sprijinul pe care l-am primit de la ei”, a declarat el la vremea respectivă.
Sportivul este un model de filantropie, întrucât este preocupat de viitorul copiilor din ţara sa unde salariul minim este situat la mai puțin de 200 euro pe lună. Opera lui caritabilă se îndreaptă în mod special către aceşti copii.
Tot pentru generozitatea sa, UNICEF l-a numit pe bună dreptate Ambasadorul Bunăvoinței în Serbia în august 2015.
”Novak Djokovic este un adevărat campion al copiilor din întreaga lume. El demonstrează că vocile și acțiunile puternice pot face diferenţa pentru copii”, a declarat Yoka Brandt, director adjunct al UNICEF.
Creștin ortodox care şi-a petrecut copilăria într-o ţară măcinată de conflicte violente, Novak Djokovic nu și-a pierdut din vedere rădăcinile, mărturisirea credinţei şi generozitatea sa fiind dovezi în acest sens.