Mesajul emoţionant al lui Marius Copil, după finala cu Federer. Ce i-a transmis elveţianul

29 Oct 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Mesajul emoţionant al lui Marius Copil, după finala cu Federer. Ce i-a transmis elveţianul Galerie foto (6)

Un meci care până şi nepricepuţilor la tenis şi sport, în general, le-a plăcut. De la egal la egal, spectacol frumos, curat, câştigat la milimetru de locul trei mondial în Top 10 ATP de simplu. Roger Federer, dar în care românul Marius Copil a făcut o figură superbă, finala turneului de la Basel l-a urcat pe Copil 33 de poziţii în clasamentul ATP. Până la urmă, o înfrângere cât o victorie, pentru Marius Copil.

A urcat 33 de poziţii în clasamentul ATP

Marius Copil a urcat 33 de poziţii în clasamentul ATP dat publicităţii luni, până pe locul 60, cu 888 puncte, după ce a jucat finala turneului de la Basel, aceasta fiind cea mai bună clasare a tenismanului român. Precedentul cel mai bun loc din cariera lui Copil a fost 73.

Elveţianul Roger Federer a declarat, duminică, după ce l-a învins pe Marius Copil în finala turneului de la Basel, că nu a putut evolua chiar aşa cum şi-ar fi dorit împotriva românului şi că adversarul său a jucat un tenis frumos.

Ce a spus Federer

“Am fost tensionat astăzi. Nu am putut să-mi fac jocul aşa cum speram împotriva lui Copil. El s-a descurcat foarte bine. A jucat un tenis frumos. Din fericire am ştiut să profit de oportunităţile avute în această săptămână şi cred că asta mi-a adus victoria”, a spus Federer, potrivit ATP.

Federer s-a declarat emoţionat de faptul că a obţinut trofeul în oraşul său. “Să câştig din nou aici, în oraşul meu, înseamnă mult şi este emoţionant”, a afirmat el.

"Vreau să îl felicit pe Marius, ai jucat un tenis de mare calitate aici. Îţi doresc numai bine pentru viitor. Le mulţumesc tuturor celor care au venit, pentru prezenţă, pentru efort. Este un vis pentru mine, vă mulţumesc", a fost declaraţia lui Federer, despre Copil, la festivitatea de premiere de după joc.

"Un vis împlinit"

Pentru Marius, finala de la Basel a fost un vis împlinit. A declarat-o chiar el, imediat după meci, în exclusivitate pentru News.ro

"Rezultatele obţinute în ultima vreme îmi dau mare încredere, acum sezonul s-a terminat pentru mine, fac o pauză şi apoi revin la Doha (n.r. - perioada 31 decembrie - 6 ianuarie). De mic mi-am dorit să joc cu Roger Federer, a fost ceva extraordinar, joc tenis de 17 ani şi visam la acest lucru, mă bucur că am avut ocazia să evoluez contra lui. Mă bucur că s-a întâmplat să ne întâlnim chiar în finală, nu în primele tururi", a declarat Marius Copil.

Copil speră ca de acum fanii români să susţină mai mult şi jucătorii, nu doar sportivele din circuitul WTA. "Mă bucur că lumea m-a descoperit acum, sper să mă susţină, m-ar ajuta foarte mult, foarte mult. Sper să scrie mai mult despre tenisul masculin. La feminin stăm bine, Simona Halep a făcut ceva fenomenal şi ajută tenisul feminin extrem de mult. Dar şi Horia (n.r. - Tecău) are o grămadă de turnee câştigate şi face ceva extraordinar. Acum sper să fim şi noi mai urmăriţi. Sper la simplu să mai vină jucători din spate, să tragă în primii 100. Să fie mai pozitivi, pentru că sunt unii foarte buni", a precizat românul.

La Basel, Marius Copil a vorbit publicului în limba germană. O germană perfectă, care a surprins plăcut, căci publicul este obişnuit cu sportivi vorbitori de engleză. Marius l-a elogiat pe Federer, a spus cât de fericit a fost să joace finala cu elveţianul, a glumit şi a făcut exigentul, dar educatul public elveţian, să îl aplaude şi să zâmbească, în câteva rânduri. Ceea ce nu e puţin lucru: înseamnă că le-a ajuns la inimă.

Pentru Marius Copil nu a fost greu să vorbească în limba germană la Basel, deoarece a făcut şcoala germană la Arad. "Vorbesc cinci limbi străine, am trăit la Munchen câţiva ani, am făcut şcoala germană la Arad, a fost foarte uşor pentru mine", a explicat el pentru News.ro, imediat după meci.

Mesaj pe Facebook

În pagina sa oficială de la Facebook, Marius a mulţumit echipei sale şi tuturor celor care l-au susţinut.

"Sper să fie doar începutul unui nou drum pentru mine. Un drum pe care mi l-am dorit și pentru care am muncit atât de mult. Am trăit fiecare punct din finală în fața lui Federer și mă bucur că l-am avut ca adversar. Am învățat foarte multe din această experiență. 

Sunt norocos să am o echipă foarte bună alături de mine cu ajutorul căreia progresez în fiecare zi. Le mulțumesc tuturor celor care au venit la Basel să mă susțină și celor care au trăit toate emoțiile în fața televizorului. Vă mulțumesc pentru miile de mesaje frumoase!"

 

#BestTeam

Marius Copil a avut mereu lângă el puţini oameni. Puţini, dar buni.

Fiecare minge spre Federer a fost urmărită cu emoţie de antrenorul Andrei Pavel, de prieteni şi sponsori. Nu de puţine ori în cadru au apărut, în timpul meciului din finală, cei care i-au fost alături lui Marius la Basel şi care îi sunt în continuare: Ştefan Dimitrie Sturdza, Christine Sturdza, reprezentanţii celor doi sponsori ai lui Marius.

Banca din Elveţia a prinţului Eric Sturdza, Eric Sturdza Bank, şi Deessee, una dintre cele mai mari companii de produse cosmetice din Elveţia înfiinţată de prinţul Dimitrie Sturdza şi la cârma căreia acum se află fiul acestuia, Ştefan Dimitrie Sturdza. Ştefan i-a fost alături lui Marius Copil încă de la începutul competiţiei, ba chiar şi la calificări, fiind remarcat în tribună de cei care efectuau transmisiile TV, alături de echipa lui Marius, aşa cum şi-o intitulează el pe reţelele de socializare, cu un hashtag: #BestTeam.

 

CREDIT FOTO: Pagina oficială de Facebook Marius Copil; capturi video DigiSport; Ştefan Dimitrie Sturdza Facebook

Alte stiri din Sport

Ultima oră