„Kosovo este inima Serbiei”, mesajul lui Djokovic după victoria sa din turul I la Roland-Garros

30 Mai 2023
„Kosovo este inima Serbiei”, mesajul lui Djokovic după victoria sa din turul I la Roland-Garros

Sârbul a scris în alfabetul chirilic un mesaj pentru pace în Kosovo într-un moment în care tensiunile agită regiunea, scrie Le Figaro.

Novak Djokovic l-a învins în trei runde pe americanul de origine sârbă Aleksandar Kovacevic pentru intrarea sa în turneul de la Paris. Un început aproape perfect pentru capul de serie numărul 3 care, așa cum se obișnuiește acum, a scris și un mesaj pe obiectivul camerei înainte de a părăsi terenul Philippe-Chatrier.

Djokovic a folosit limba chirilică pentru a scrie câteva cuvinte în favoarea păcii în Kosovo, deoarece în ultimele zile au avut loc incidente între poliție și sârbi în nordul acestei regiuni, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, dar nu a fost niciodată recunoscută de Serbia. . Mai multe țări membre ale ONU au recunoscut această independență, dar nu ONU sau Uniunea Europeană.

Kosovo este inima Serbiei. Opriți violența”, a scris cel care a câștigat de 22 de ori Grand Slam. Mesajul lui Novak Djokovic a divizat utilizatorii de pe rețelele de socializare, unii susținând poziția sârbului, alții denunțând dimpotrivă o provocare din partea acestuia. Acest mesaj, care este, de asemenea, comentat pe scară largă de mass-media din Kosovo, este cu atât mai sensibil cu cât Carta de la Roland-Garros interzice teoretic jucătorilor să-și arate în mod public opiniile politice sau religioase. În februarie anul trecut, o frescă murală dedicată lui Djokovic în Kosovo a fost jefuită de persoane neidentificate. „Nole” este uneori identificat drept naționalist sârb de criticii săi din regiune.

O reapariție a tensiunii în Kosovo

Poliția din Kosovo a lansat luni gaze lacrimogene pentru a dispersa sârbii care protestau, în încercarea de a împiedica primarii albanezi aleși în alegeri controversate să preia mandatul în orașele predominant sârbe din nordul Kosovo.

Acești consilieri municipali au fost numiți în urma alegerilor locale organizate de autoritățile kosovare pe 23 aprilie în patru municipalități populate în mare parte de sârbi care au boicotat în mare parte aceste alegeri: au participat doar aproximativ 1.500 de alegători, din aproximativ 45.000 de alegători înregistrați. Protestatarii cer, de asemenea, retragerea forțelor speciale de poliție desfășurate în regiune pentru câteva zile.

Alte stiri din Sport

Ultima oră