Forțele NATO au fost atacate în nordul Kosovo: "Evenimentele pot duce la o situație explozivă în inima Europei", avertizează Rusia

29 Mai 2023
Forțele NATO au fost atacate în nordul Kosovo: "Evenimentele pot duce la o situație explozivă în inima Europei", avertizează Rusia

Manifestanții sârbi cer retragerea primarilor albanezi, scrie Le Soir.

Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, a declarat KFOR într-un comunicat.

Câțiva militari din contingentele italiene și maghiare ale KFOR „au fost ținta unor atacuri neprovocate și au suferit răni traumatice cu oase rupte și arsuri în urma exploziei de dispozitive incendiare” prin „conținând cele mai active franjuri din mulțime”, a spus forța multinațională în o declarație.

„NATO condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, care au provocat un număr de persoane rănite. Aceste atacuri sunt complet inacceptabile. Violența trebuie să înceteze imediat”, a spus un purtător de cuvânt al Alianței.

Evenimentele din jurul Kosovo pot duce la o situație explozivă în inima Europei, avertizează Lavrov

Actuala escaladare din Kosovo și Metohija este alarmantă, iar o situație explozivă majoră ar putea izbucni în inima Europei, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov reporterilor de la TASS

„O situație explozivă majoră se pregătește în inima Europei, exact în acel loc în care NATO a desfășurat o agresiune împotriva Iugoslaviei în 1999, încălcând fiecare principiu din Actul final de la Helsinki la care ne-am putea gândi, precum și alte documente OSCE. Situația este alarmantă, dar Occidentul s-a angajat într-un curs de subjugare totală a tuturor celor care își exprimă în vreun fel propria opinie”, a spus diplomatul.

„Acest lucru subliniază încă o dată că ceea ce se întâmplă astăzi în lume este de natură geopolitică și necesită o soluție geopolitică care să asigure, în ceea ce privește Europa, securitate egală și indivizibilă pentru toate țările, ceea ce ar însemna că niciun bloc, inclusiv NATO, nu are dreptul de a pretinde dominație în această parte a globului”, a adăugat Lavrov.

Situația din patru municipalități din nordul Kosovo și Metohija a escaladat vineri după ce agenții de aplicare a legii kosovari au încercat să pună mâna pe clădirile administrațiilor locale, în ciuda rezistenței oferite de localnici. Poliția din Kosovo ar fi folosit gaze lacrimogene și grenade flash. Potrivit presei locale, o mașină de poliție a fost incendiată în municipiul Zvecan și vehicule blindate ar fi fost desfășurate la fața locului. Belgradul și-a pus armata în alertă maximă și a desfășurat trupe la granița administrativă cu Kosovo.

Pristina insistă ca noii primari ai celor patru municipalități, care au fost aleși pe fondul unui boicot electoral de către populația sârbă, să își preia funcțiile.

Alegerile pentru organele guvernamentale locale din patru municipalități - Zvecan, Zubin Potok, Leposavic și North Mitrovica - din nordul Kosovo și Metohija au avut loc pe 23 aprilie. Alegerile au fost boicotate de Lista Sârbilor, un partid politic minoritar sârb din Kosovo, din cauza politicii Pristinei de neîndeplinirea angajamentelor sale. Ca urmare, prezența la vot a fost de 3,47%, cu 1.566 de etnici albanezi și doar 13 din 45.095 de alegători sârbi eligibili.

Alte stiri din Externe

Ultima oră