Dubla campioană olimpică, care nu mai poate concura decât dacă este supusă unui tratament, îi acuză pe liderii din sport că „întorc femeile împotriva femeilor”, scrie The Telegraph
Caster Semenya spune că faptul ca s-a nascut „fără uter și cu testicule interne” nu o face „mai puțin femeie” și i-a acuzat pe liderii sportivi că „întorc femeile împotriva femeilor” pe fondul luptei cu organele de conducere din sport.
„Sunt diferită și specială și mă simt grozav pentru asta”, a spus Semenya, care a câștigat titluri olimpice succesive la 800 m, dar acum nu mai poate concura în competiții feminine pe pistă fără a lua medicamente care reduc testosteronul după ce s-a născut cu diferențe de dezvoltare sexuală (DSD).
Sud-africana în vârstă de 32 de ani, care crede că este "discriminată", a dezvăluit că știa că este „altfel” de la vârsta de cinci ani, dar spune că a descoperit că „nu avea uter sau trompe uterine” doar când avea 18 ani în urma unui test de gen.
Ulterior, Semenya a câștigat aurul olimpic în 2012 și 2016, înainte ca World Athletics să hotărască în 2018 că sportivii cu DSD ar putea concura la probele feminine între 400 m și 1 milă doar dacă își reduc nivelul de testosteron. Organul de conducere a extins acest lucru la toate disciplinele în martie a acestui an, când a decis, de asemenea, că femeile transgender nu ar putea concura la categoria feminină dacă au trecut prin pubertate masculină.
„Eu cred că dacă ești femeie, ești femeie”, a spus Semenya pentru BBC. „Mi-am dat seama că vreau să-mi trăiesc viața și să lupt pentru ceea ce gândesc și cred în mine. Nu-mi pasă de termenii medicali sau de ceea ce îmi spun. M-am născut fără uter sau testicule interne. Acestea nu mă fac să fiu mai puțin femeie. Sunt femeie și am un vagin la fel ca orice altă femeie.”
Semenya a contestat regulamentele DSD și, deși cazul ei a fost respins la Curtea de Arbitraj pentru Sport și la Curtea Federală Elvețiană, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în iulie că drepturile ei ale omului nu au fost protejate de guvernul elvețian. Cazul, care nu este împotriva niciunui organ de conducere sportiv, a ajuns acum la Marea Cameră a CEDO pentru o decizie finală.
World Athletics este ferm că nu se pune problema ca ei să-și schimbe regulile, dar, după lansarea luna trecută a autobiografiei sale, The Race to be Myself, Semenya a promis că va continua să lupte împotriva acestor reguli.
„Nu o să-mi fie rușine pentru că sunt diferit. Importanța sportului feminin nu este luată în serios și trebuie să ne luăm controlul asupra propriului corp. Decide ce este potrivit pentru noi. Nu un alt gen decide cum ar trebui să arătăm. Nu voi fi cineva care nu sunt”, a adăugat Semenya.
Semenya a susținut că administrarea de medicamente care reduc testosteronul prezintă riscuri pentru sănătate și a fost deosebit de critică în cartea ei față de președintele World Athletics, Sebastian Coe, care a supravegheat schimbarea regulilor.
World Athletics este ferm că intervenția a fost pur și simplu pentru a proteja categoria feminină. „Dacă nu o facem, atunci femeile și fetele tinere nu vor alege sportul”, a spus un purtător de cuvânt. „Aceasta este și a fost întotdeauna singura motivație a federației.”
Problema a fost pusă în atenție la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, când britanica Lynsey Sharp, care tocmai a făcut cel mai bun timp personal pentru a termina pe locul șase în finala de 800 m, a fost întrebată despre Semenya și colegii ei medaliați, toți sportivi cu DSD.
„Este scăpat de sub controlul nostru și [ne] ne bazăm destul de mult pe oamenii din frunte care să rezolve”, a spus Sharp care, cu regulamentele de astăzi, ar fi terminat pe podium.
Semenya, care nu se așteaptă să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris anul viitor, spune că se va dedica „luptei împotriva nedreptății, luptei pentru incluziune și diversitate”.
„Nu voi permite liderilor care vin pentru mijloace egoiste în afacerea noastră să o distrugă. Sunt despre împuternicirea femeilor și să mă asigur că au o voce. [Liderii sportivi] transformă femeile împotriva femeilor. Nu depinde de tine să decizi cum ar trebui să arate sexul, cum ar trebui să arate sexul. Guvernează, câștigă bani, promovează sportul. Faceți treaba, promovați sportul și lăsați-ne pe noi, sportivii, să ne distram.” a adăugat Semenya.
World Athletics a declarat săptămâna trecută că are 15 ani de „date, observații și informații direct de la sportivii DSD din propriul nostru sport, care arată că nivelurile ridicate de testosteron oferă un avantaj nedrept în categoria feminină – și că liniile directoare ale noastre privind pragurile de testosteron sunt necesare, rezonabile și proporționale în scopul nostru de a proteja integritatea categoriei feminine”.
"My testicles don't make me less of a woman" - Caster Semenya
— Riley Gaines (@Riley_Gaines_) November 7, 2023
Of course, this outlandish statement went totally unchallenged this morning????
Semenya is not a woman with high testosterone levels. He is a male with normal testosterone levels. pic.twitter.com/LKhkP7SnlN
"My internal testicles... don't make me less of a woman."
— Genevieve Gluck (@WomenReadWomen) August 5, 2024
Caster Semenya was one of three males with a DSD who cheated women out of medals during the 2016 Olympics in Rio.
Those who pointed this out were slammed as "racists," with a particular campaign of harassment against… https://t.co/3qocPXYSGq pic.twitter.com/2ijecCUwzF