Nu plânge... Cum a înţeles Argentina că Messi e argentinian...

29 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Nu plânge... Cum a înţeles Argentina că Messi e argentinian...

E rău? Nu uita că poate fi ceva şi mai rau? Cam asta-i morala la ce se întamplă acum în Argentina. Echipa naţionala a pierdut finala Copei America, la loviturile de departajare ,în fata celor din Chile.

A fost o dramă naţionala. Dar n-a durat mult. Doar o jumătate de oră. Deja in presa online dar şi pe reţelele de socializare începusera “înjuraturile” la adresa jucătorilor. În primul rând, Messi. Atunci apare anunţul jucătorului Barcelonei.:se retrage din naţională. E a treia finală pierduta,e mai bine aşa, atât pentru naţionala cât şi pentru el.

A urmat un moment inexplicabil. Toată lumea a uitat de înfrangere şi a intrat în şocul anunţului retragerii celui mai bun fotbalist al acestor vremuri. Ce va face Argentina fara Messi ?

“Nu pleca Messi' devine leit-motiv-ul acestei halucinaţii în masă. Sute de mii de oameni semnează petiţiile online în care îi cer jucătorului să revină la naţională. Numeroase clipuri video în care fanii argentinieni îl implora să nu renunţe invadează net-ul . Face furori-sute de mii de vizualizări- un mesaj în care un copil de de 4 ani ii spune: Şi când Argentina va juca fără tine în echipă,noi ce vom face?”.

O profesoara i-a trimis o scrisoare preluată de mass-media din întreaga lume.”Ai luptat de mic pentru a deveni campionul de astăzi iar acum oamenii care te invidiaza vor să fie precum tine.(...)Elevii mei trebuie să înteleagă ca oamenii nobili sunt cei care au eroism,curaj şi pierd cu demnitate. Eu cred în puterea inimii tale.” scrie doamna profesoară din Argentina.

La fel de emoţionane sunt şi cuvintele lui Cristiano Ronaldo, rivalul său din aceste vremuri fotbalistice:” Mă doare să-l vad pe Messi ]n lacrimi.”

Mari personalităţi ale lumii sportului,nu numai din Argentina, s-au mobilizat să-l convinga pe argentinian să revina asupra deciziei. Maradona crede că Argentina are nevoie de talentul lui Messi. La fel şi Kempes, legendarul jucator al Titlului Mondial din 78.

Faimoasa jucătoare de tenis Gabriela Sabatini îl indeamna să nu renunţe aşa usor. Gary Lineker, fostul jucător al Barcelonei,crede că fotbalul are nevoie de Argentina cu Messi în formatie. Colegii de la Barcelona îi trimit mesaje de susţinere.

Presedintele Argentinei i-a telefonat rugându-l să revina.

Primaria din Buenos Aires a anunţat ca o statuie a fotbalistului va fi dezvelită în centrul orasului.

Iar sâmbăta fanii argentinieni au anunţat o adunare la Obeliscul din Buenos Aires pentru a-i cere lui Messi să joace în continuare pentru Argentina. Pâna acum, peste 50.000 de persoane au confirmat pe Facebook şi Twitter pariciparea la această adunare.

Patetic? Caraghios? Evident că da.

Dar mult mai mult,evident că nu.

Magia fotbalului,acolo unde totul e posibil, înseamna evadarea dintr-o viata prozaică într-una în care totul sclipeste. Iar idolul tău eşti chiar tu.
Fotbalul reprezintă cea mai simplă modalitate de a fugi din lumea reală. Iar Messi, cu povestea lui perfectă-copil sarac venit în Europa unde devine fotbalistul extraterestru de astăzi-reprezintă refugiul ideal.

Cu Messi, în relatia lui cu Argentina, mai e şi alta poveste. Plecat la 13 ani la Barcelona el şi-a cladit întreaga carieră in Spania.

Tot timpul argentinienii l-au privit ca pe un “străin”. Marii jucatori ai ţarii-de la Maradona până la Riquelme- şi-au început cariera acasă dupa care au plecat în Europa. Şi toti s-au intors înapoi.

Iar Messi a încercat tot timpul să-i convinga ca e argentinian. Şi s-a simţit vinovat că nu e privit aşa. Mai ales ca presa argentiniană a fost tot timpul duşmănos de critică cu el. Poate de aici şi decizia lui de a se retrage: a clacat.

Ce se intamplă acum pare a fi un final frumos şi emotionant la povestea relaţiei dintre Argentina şi Messi.

 

În sfarşit, Argentina a înteles că Messi e argentinian. Iar Messi a înteles că e acceptat ca argentinian şi nu ca străinul din Barcelona.

Pentru ca,toată lumea vrea asta , Messi va reveni la naţională.Asa că, nu plînge Argentina...

Va fi un final emoţionant.

Dar -vai! -anunta un viitor care poate fi sumbru.

Presiunea aupra lui Messi de a câştiga titlul mondial cu Argentina va fi uriaşa. Si daca nu va câştiga?

Vremuri de coşmar se anunta pentru starul argentinian al Europei...Pentru că e nevoit să înveţe cum să scape de frica de eşec...

Fotografia care însoţeşte acest articol reprezintă un instantaneu din finala Copei America, meciul cu Chile. În acel moment nationala chiliană juca în 10 oameni,un jucător fusese eliminat. Din cei 10, unul era portar iar ceilalţi 9-absolut toţi -încercau să-l opreasca pe Messi.

Iată de ce povestea argentinianului fascinează atît de mult...

Alte stiri din Sport

Ultima oră