Este prima demonstraţie a legăturii dintre virusul Zika şi sindromul Guillain-Barré, subliniază profesorul Arnaud Fontanet, responsabil al unităţii de epidemiologie din cadrul Institutului Pasteur din Paris, care a coordonat studiul publicat, marţi, în revista medicală britanică The Lancet.
Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate din Polinezia franceză, în timpul epidemiei cu virusul Zika, care a ţinut din octombire 2013 până în aprilie 2014 şi a afectat 32.000 de persoane.
Pentru prof. Fontanet, legăturile între infecţia cu virusul Zika şi sindromul Guillain-Barré sunt extrem de puternice, chiar dacă studiul nu permite explicarea mecanismului prin care virusul antrenează apariţia sindromului neurologic.
Potrivit prof. Fontanet această concluzie se bazează pe trei constatări înregistrate în timpul epidemiei din Polinezia:
- numărul cazurilor de sindromul Guillain-Barré s-a multiplicat de 20 de ori în raport cu rata obişnuită.
- prezenţa, în epidemia actuală, a virusului Zika 100% la pacienţii afectaţi de sindromul Guillain-Barré, confirmată prin teste sanguine care evidenţiază anticorpi şi că la 93% dintre aceşti pacienţăii, anticorpii erau de dată recentă.
Riscul de sindrom Guillain-Barré a fost estimat la 2,4 la 10.000 de infecţii cu virusul Zika.
Sindromul Guillain-Barré este o afecţiune neurologică, ce se manifestă prin paralizia progresivă, care poate ajunge până la insuficienţă respiratorie. În ţările dezvoltate, 5% dintre pacienţii cu acest sindrom îşi pierd viaţa din această cauză. Totuşi, acest sindrom neurologic rar este depistat şi ca urmare a altor infecţii virale (gripă, febra dengue, virusul Nilului), dar şi ca urmare a unor infecţii bacteriene (Campylobacter).
Acest studiu a fost salutat de experţi. El oferă dovada cea mai convingătoare în prezent a legăturii între infecţia cu virusul Zika şi sindromul neurologic Guillain-Barré, a declarat Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust en Grande-Bretagne.
Pe de altă parte, sunt şi circumspecţi, care consideră rezultatele studiului neconcludente. Ar trebui noi studii până când aceleaşi concluzii să poată fi extinse în privinţa epidemiei Zika în America de Sud, potrivit lui Peter Barlow, purtătorul de cuvânt al British Society for Immunology.