Europa, ameninţată de creşterea semnificativă a cazurilor de Zika

25 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Europa, ameninţată de creşterea semnificativă a cazurilor de Zika

Îngrijorările legate de virusul Zika nu sunt valabile doar în America de Sud şi Caraibe, ci şi în Europa, unde, deja, în câteva ţări au fost înregistrate cazuri de infecţie cu acest virus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul infecţiilor cu virusul Zika ar putea creşte în mod semnificativ în zona noastră geografică, odată cu venirea verii. 

Odată cu sezonul cald, în Europa, posibilitatea transmiterii locale, combinată cu probabila transmitere pe cale sexuală, se poate traduce printr-o creştere semnificativă a numărului persoanelor infectate cu Zika şi a complicaţiilor medicale legate de acest virus, estimează Marie-Paul Kiney, asistenta directorului general al OMS, în cadrul unei conferinţe internaţionale ce are loc la Paris.

Peste 600 de experţi şi cercetători s-au reunit, luni şi marţi, la Institutul Pasteur din Paris, în cadrul unui colocviu ştiinţific internaţional, consacrat virusului Zika, care se dovedeşte mai periculos de cât se credea iniţial, mai ales după ce a fost asociat cu microcefalia, insuficienta dezvoltare a craniului şi creierului, la făt. Cu toate cercetările, numeroase şi ample, încă nu sunt cunoscute mecanismele acestui virus. Cercetătorii se străduie să afle cât timp persistă virusul în corpul omului, cât de mare este riscul de transmitere a acestuia pe cale sexuală.

Institutul Pasteur susţine că 1,5 milioane de cazuri de Zika au fost înregistrate în Brazilia, principalul focar de epidemie, la ora actuală.    

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră