Cercetătorii de la Universitatea Missouri-Columbia au analizat efectele asupra sănătăţii seniorilor a prezenţei unui câine. Studiul s-a bazat pe informaţii precise privitoare la interacţiunea om-animal, activitatea fizică, frecvenţa vizitelor la medic şi starea de sănătate a participanţilor.
Rezultatele acestui studiu arată că proprietarii de câini au un indice de masă corporală (IMC) mai mic comparativ cu persoanele care nu au un câine.
De asemenea, proprietarii de câini au mai puţin nevoie de servicii medicale.
Persoanele în vârstă au o legătură foarte solidă cu animalul lor de companie şi petrec mai mult timp plimbându-se împreună. Astfel, aceste persoane practică cu aproximativ 12% mai mult mişcare comparativ cu celelalte persoane fără câini. Cercetătorii au mai constatat că plimbările cu câinele contribuie mai mult la socializare nu numai între proprietarii de câini, dar şi între ceilalţi membri ai comunităţii.
Sedentarismul este, aşa cum subliniază cu insistenţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, inamicul numărul unu al sănătăţii. Mersul pe jos în ritm alert este, potrivit cercetătorilor de la Tufts University (SUA),l soluţia pentru a reduce riscurile de boli cardiovasculare la persoanele în vârstă. Mersul pe jos permite reducerea cu 50% a riscului de boli coronariene, cu 53% a accidentelor vasculare cerebrale şi cu 50% a tuturor bolilor sau evenimentelor cardiovasculare.
A integra în azile animale de companie pentru a favoriza suportul afectiv, fizic şi social ar putea o soluţie simplă şi eficientă, spune Rebecca Johnson, profesor de medicină veterinară la Universitatea Missouri.