Uterul artificial pentru bebeluşii prematuri (VIDEO)

26 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Uterul artificial pentru bebeluşii prematuri (VIDEO)

Cercetătorii de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia au reconstituit mediul în care evoluează fătul înainte de naştere. Ei au obţinut rezultate încurajatoare pe ovine, transmite sciencesetavenir.fr. 

Cercetătorii de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia au conceput un aparat ce reproduce mediul din uter, care ar putea permite îmbunătăţirea supravieţuirii bebeluşilor mari prematuri, adică veniţi pe lume înainte de a 26-a de săptămână, şi diminuarea riscului de sechele.

Această performanţă a medicinei face obiectul unui studiu, prezentat în revista Nature Communication din 25 aprilie anul acesta.

Aparatul este  sub forma unui buzunar din plastic, plin cu un fluid, cu un sistem care furnizează oxigen, legat la cordonul ombilical. Datorită acestui dispozitiv, cercetătorii au reuşit să contribuie la dezvoltarea, timp de patru săptămâni, a fătului.

 

 

În uter, acest animal are o dezvoltare a plămânilor foarte apropiată de cea a omului.

Fetuşii au fost introduşi în aparat după 15 – 16 săptămâni de gestaţie, stadiu în care dezvoltara plămânilor este echivalentă cu cea a fătului uman prematur extrem, de 23 – 24 săptămâni, a explicat pentru AFP  Alan Flake, unul dintre autorii studiului.

Şapte din fetuşi au putut fi menţinuţi peste 25 de zile. Este pentru prima dată când un sistem extern reuşeşte să menţină funcţii vitale şi să asigure dezvoltarea un fetus animal un timp atât de lung, subliniază studiul. Folosirea acestui dispozitiv în cazul bebeluşilor prematuri extremi va permite scăderea ratei de mortalitate de  la 90% la 10% şi a riscului de sechele de la 90% la 30%, subliniază Alan Flake. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră