Grefarea unei inimi unui bebeluș prematur – februarie 2015
Dificila intervenție de implantare a grefei a avut loc în cazul unui prematur de 34 de săptămâni și 3 zile de sarcină. La 11 ianuarie 2015, la doar șase zile de la venirea pe lume, Olivier Crawford a beneficiat de o grefă cardiacă în localitatea Phoenix (Arizona, Statele Unite). Trebuie spus că intervențiile chirurgicale de transplant neonatale sunt curente. Totuși cele realizate în cazul bebelușilor prematuri fac dovada tehnicilor și abilităților deosebite ale medicilor. Bebelușul Olivier este așadar cel mai tânăr pacient din istoria intervențiilor chirurgicale de grefare a unui organ.
O grefă de ficat de excepție de la un donator viu – aprilie 2015
Anunțul a fost făcut în aprilie 2015, după trei luni de la efectuarea operației, la începutul lui 2015. Atunci, la Centrul Spitalelor Universitare (CHU) din Rennes, o mamă a donat un sfert din propriul ficat fiului ei în vârstă de aproximativ 30 de ani. Donatori de ficat în segmente mici sunt rari, cu atât mai mult cu cât vorbim de donatori vii.
Acest tip de transplant este o tehnică medicală specială, mai rară în Franța, dar frecventă în alte colțuri ale lumii. De exemplu, transplantul unei porțiuni de ficat prelevat de la donator viu reprezintă aproximativ 90%-95% din totalul intervențiilor de transplant din Japonia sau Coreea.
Trebuie precizat că, la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu a efectuat aproape toate tipurile de transplant hepatic cunoscute în prezent: cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat împărţit, transplant domino. De asemenea, tot aici profesorul Irinel Popescu a efectuat primul transplant combinat de ficat şi pancreas, primul transplant combinat de ficat şi insule pancreatice şi primele transplanturi de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului.
Bebeluși siamezi separați la Spitalul Necker – mai 2015
Născuți în ianuarie 2015 la Conakry (Guineea), Hassan și Boubacar erau legați la nivelul abdomenului și aveau în comun ficatul și o porțiune din intestin. Ei au fost separați la 26 mai la Necker. În decembrie, asociația, care a colectat fondurile necesare operației, a anunțat că ambii bebeluși sunt într-o stare bună de sănătate.
Implant de retină artificială – iulie 2015
În luna iulie 2015, în premieră, o proteză retiniană a fost implantată unui bărbat în vârstă de 80 de ani suferind de degenerescență maculară legată de înaintarea în vârstă (DLMA). Și alți pacienți ar putea beneficia de această proteză specială în cadrul testelor clinice efectuate la Spitalul din Manchester (Anglia).
Prima grefă de rinichi robotizată, pe cale vaginală – august 2015
La 9 iulie 2015, la Spitalul Rangueil din Toulouse, unei paciente (43 de ani) i s-a grefat un rinichi donat de sora ei în vârstă de 44 de ani. Pe lângă acest act deosebit, ceea ce conferă un caracter excepțional acestei intervenții chirurgicale este și combinarea a două tehnici inovatoare, autori fiind medicii Nicolas Doumerc și Federico Sallusto.
Concret: cei doi medici au combinat tehnica transplantului cu ajutorul robotului cu folosirea orificiilor mici, respectiv, în acest caz, vaginul, pentru prelevarea și implantarea grefonulului.
Evitarea amputării prin plasarea mâinii sub pielea abdomenului - septembrie 2015
Frank Reyes, un pacient american în vârstă de 87 de ani, a suferit arsuri grave și a fost nevoit să trăiasă, circa trei săptămâni, cu mâna sub pielea abdomenului. Această tehnică medicală reprezenta singura metodă prin care se putea evita amputarea mâinii pacientului.
Grefa de față fără cicatrici vizibile – noiembrie 2015
După trei luni de la realizarea unei grefe totale de față, pielea capului, urechi și conduct auditiv în cazul unui fost pompier voluntar, chirurgii din New York au prezentat, în noiembrie anul trecut, fotografiile unei fețe perfect refăcute. În imaginile prezentate de Magazine Sante, profesorul Laurent Lantieri, autorul primei grefe totale de față în 2010, comentează această peformanță chirurgicală.