Ungaria intenționează să vaccineze până la 40% din populație până la sfârșitul lunii aprilie

08 Apr 2021 | scris de Istvan Deak
Ungaria intenționează să vaccineze până la 40% din populație până la sfârșitul lunii aprilie

Ungaria se aşteaptă ca peste 4 milioane de rezidenţi din populaţia sa de 10 milioane de locuitori să fie vaccinaţi împotriva maladiei COVID-19 până la sfârşitul lunii aprilie, anunță Reuters.  Budapesta va începe să relaxeze anumite restricţii peste cinci sau şase zile, după ce 3 milioane dintre cetăţenii ţării vor fi inoculaţi cu seruri dezvoltate împotriva noului coronavirus, a anunţat joi un oficial cu rang înalt din administraţia ungară.

Şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban a spus că 2,6 milioane de rezidenţi ungari au primit deja până joi prima doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

Ungaria a început să îşi redeschidă gradual magazinele şi serviciile începând de miercuri, după ce a vaccinat 25% din populaţia naţională, deşi Asociaţia Medicilor din Ungaria a spus că această redeschidere este prematură în contextul în care al treilea val al pandemiei de COVID-19 este departe de a se fi încheiat.

Ungaria are cel mai mare număr de rezidenţi vaccinaţi pe cap de locuitor la nivelul Uniunii Europene şi a importat cel mai mare număr de doze de vaccin pe cap de locuitor din UE.

În acelaşi timp, această ţară deţine şi cel mai mare număr de decese zilnice de COVID-19 pe cap de locuitor la nivel mondial în ultimele două săptămâni, potrivit datelor furnizate de Johns Hopkins University.

"Sperăm ca până la sfârşitul lunii mai să vaccinăm pe toată lumea... şi să lăsăm în urma noastră această perioadă îngrozitoare", a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, într-o şedinţă de guvern.

Gergely Gulyas a mai spus şi că Ungaria va continua să folosească vaccinul AstraZeneca în campania naţională de vaccinare, întrucât autorităţile ungare consideră că acest ser este sigur.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a descoperit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca şi rarele cazuri de tromboză raportate în rândul unor adulţi vaccinaţi cu acest ser, dar a adăugat că beneficiile vaccinului AstraZeneca continuă să fie mai mari decât riscurile medicale.

Ungaria este singura ţară din UE care îşi inoculează populaţia cu vaccinul chinezesc Sinopharm, după ce a început să folosească şi vaccinul rusesc Sputnik V, deşi niciunul dintre ele nu a fost deocamdată aprobat pentru a fi utilizat în regim de urgenţă în Uniunea Europeană.

Vaccinul rusesc Sputnik V şi cel chinezesc Sinopharm sunt administrate în Ungaria alături de serurile produse Pfizer-BioNTech, Moderna şi Astrazeneca-Oxford, care au fost autorizate pentru utilizare în UE.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră