Un virus hepatic de origine animală a fost descoperit în 2018 la oameni în Hong Kong, iar cercetătorii nu counosc nici acum modul în care s-a realizat transmiterea și care este amploarea infecției la nivel mondial, relatează CNN.
Primul caz a fost descoperit în 2018 la un bărbat de 56 de ani care a suferit o operație de transplant de ficat. Ulterior, medicii au observat o funcționare anormală a ficatului fără motive aparente.
În urma analizelor, medicii au observat că sistemul imunitar al bărbatului avea anticorpi pentru hepatită E (HEV), însă nu s-a putut identifica în organism tulpina de HCV care infectează oamenii.
Hepatita E este o boală a ficatului care se manifestă prin simptome precum febră, icter și ficat mărit. Virusul HEV care provoacă boala are patru tipuri, care circulă în mai multe specii de animale, un singur tip fiind prezent la oameni – cel puțin până de curând.
După ce testele pentru tulpina umană a HEV au ieșit negative, cercetătorii au modificat testul de diagnostic și au descoperit la pacient, pentru prima dată, virusul HEV prezent la șobolani (rHEV).
“Brusc, ne-am trezit cu un virus care poate trece de la șobolanii de pe stradă la oameni”, a explicat dr. Siddharth Sridhar, microbiolog în cadrul Universității Hong Kong, citat de CNN.
Inițial, cercetătorii au crezut că este vorba de un caz izolat, cauzat de o anumită conjunctură particulară. Însă ulterior au mai fost diagnosticați cu rHEV încă 10 pacienți din Hong Kong – ultimaul caz fiind anunțat chiar săptămâna trecută. În afara celor 11 cazuri din Hong Kong, o singură persoană a mai fost diagnosticată până acum cu rHEV, în 2019 – un bărbat din Canada care a călătorit în Africa.
Potrivit cercetătorilor, sute sau mii de oameni ar putea fi infectați în întreaga lume – și mai ales în marile metropole – cu această tulpină de HEV prezentă la șobolani, deoarece simptomele bolii provocate de virus sunt de obicei ușoare și pot fi confundate cu alte boli.
În plus, în afara Hong Kong-ului, unde medicii sunt la curent cu apariția acestui noi virus la oameni, medicii nu cunosc posibilitatea infectării și nu dispun de teste adaptate pentru a diagnostica infecția cu rHEV.
În cazul tulpinii HEV prezente la oameni, transmiterea se face prin contaminarea fecală a apei potabile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Însă în cazul tulpinii HEV de la șobolani, nimeni nu cunoaște încă cum s-au îmbolnăvit oamenii, deși s-au căutat rutele de transmitere în cazurile identificate.
În cazul ultimului pacient, un bărbat de 61 de ani diagnosticat în 30 aprilie în Hong Kong cu rHEV, cercetătorile au arătat că în casa sa nu existau nici șobolani nici urme ale prezenței rozătoarelor, iar bărbatul nu călătorise în afara Hong Kong-ului de mult timp. În plus, rudele sale apropiate au fost testate negativ.