Există părinți care stau cu sufletul la gură, așteptându-și copiii acasă, și adulmecându-le hainele, de teama țigărilor sau a altor ”tentații”. Există părinți care nu-și mai văd copiii cu zilele, căci nici pe la școală nu trec, și nici acasă nu ajung. Și există părinți care, cu eforturi numai de ei știute, de câteva ori pe an țin pumnii strânși pentru competiții la care participă copiii lor.
Fericiți acești părinți, căci copiii lor sunt viitorul nostru, care, iată, încă sună bine! Și orice performanță a copiilor este meritul lor, în primul rând, căci sprijinul principal de la ei vine.
Printre zgârie-nori și noodles, într-un Hong Kong la care mulți doar visăm, uitându-ne la poze pe Google sau la filme, Echipa Națională de Robotică a României AutoVortex a făcut din nou legea în materie de competiții internaționale.
În ciuda tuturor emoțiilor, tinerii frumoși de la AutoVortex au câștigat First Tech Challenge, un concurs pentru elevii de liceu care construiesc și programează roboți capabili de luptă într-un teren specific.
La competiția din Hong Kong au participat 14 echipe, majoritatea asiatice, cunoscute, de altfel, pentru peformanțe în domeniul tehnicii de vârf. Singura echipă care a reprezentat Europa în concurs a fost cea din România: AutoVortex.
Cocursul, care are mai multe etape, n-a fost lipsit de emoții pentru ai noștri, dar valoarea a prevalat, așa că în confruntarea finală AutoVortex și-a arătat adevărata forță.
Participarea la competiții este crucială, căci sistemele pe care acești copii minunați le stăpânesc, coordonați de profesorul Ionuț Panea, trebuie nu doar testate permanent, ci și optimizate.
Meciurile se desfășoară în format de alianță, iar scopul este acela de a face un robot performant, care să poată fi utilizat în viitor în diferite domenii.
Pentru fiecare operațiune executată corect se primește un punctaj, iar la final un meci este câștigat în funcție de performanța pe baza punctelor acumulate.
Tema competiției din acest an este construirea unui rover, care merge pe Lună și adună minerale.
AutoVortex are peste 40 de liceeni care vin săptămânal la hub-ul din Politehnică, unde lucrează în echipă, fiecare având câte un rol bine stabilit, practic nimeni nu lenevește la ”locul de muncă”.
AutoVortex România are în palmares multe concursuri internaționale câștigate, iar scopul final al acestor competiții este acela de a-i încuraja pe tineri să se implice în proiecte multidisciplinare, care să-i provoace să îmbine noțiunile de matematică, fizică și informatică pentru a crea roboți.
Un robot costă câteva mii de euro, cântărește mult și...suferă. În timpul unei competiții primește lovituri de la adversari și avariile pot fi și serioase, ceea ce înseamnă costuri.
Liceenii din echipă, băieți și fete, construiesc fiecare robot de la zero: îl proiectează pe calculator, scot piesele la o imprimantă 3D, îl programează.
Lucrează ore în șir, ajung târziu acasă, uită de noțiunea de distracție de weekend, cum este ea văzută de alți tineri de vârsta lor. Una peste alta, performanța se traduce prin muncă și sacrificiu.
Dar sacrifiul principal e al părinților. Contribuția este plătită ei, la fel ca multe dintre deplasările în străinătate, sponsorii sunt puțini, iar sprijinul de altă natură nu există. Orice donație pentru acești copii este însă o investiție în viitorul nostru, al tuturor, nu doar în munca lor.
Căci azi au aruncat în luptă în robot de sacrificiu, dar într-o bună zi, dintre ei vor apărea specialiștii care vor fi capabili să construiască rovere de explorare, roboți folosiți în scop medical sau care să salveze vieți, în caz de incendiu.
Într-o țară în plin marasm, confruntată cu o masivă scurgere de creiere, oazele de speranță au nevoie de susținere.
CREDIT FOTO: arhivă personală Ionuț Panea, pagina de Facebook AutoVortex