Tratamentul revoluționar care a reușit să salveze un bărbat cu speranța de viață de maxim 1 an

30 Dec 2022
Tratamentul revoluționar care a reușit să salveze un bărbat cu speranța de viață de maxim 1 an

Un bărbat căruia i s-a dat un singur an de viață după ce a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer este acum vindecat complet de boală datorită unui studiu din Regatul Unit asupra unui regim de medicamente personalizat.

Robert Glynn, 51 de ani, un sudor din Worsley în Greater Manchester, a spus că „nu ar fi aici” dacă nu ar fi beneficiat de rezultatele remarcabile ale studiului de imunoterapie condus de Christie NHS Foundation Trust din Manchester.

Glynn a fost diagnosticat cu cancer de canal biliar intrahepatic cu o zi înainte de a împlini 49 de ani, în iunie 2020, după ce a suferit dureri severe la umăr, care l-au lăsat în imposibilitatea de a dormi.

Cunoscut și sub denumirea de cancer al tractului biliar, această afecțiune agresivă face ca celulele care căptușesc canalele biliare să se înmulțească și să crească mai mult decât ar trebui. Căile biliare sunt tuburi mici care conectează ficatul, vezica biliară și intestinul subțire (intestinul). Ele eliberează bila în intestin după ce o persoană mănâncă, ajutând la digerarea grăsimilor.

Până la momentul diagnosticului lui Glynn, cancerul se răspândise la glanda suprarenală și la ficat, cu tumori prea mari pentru a fi operate. A fost clasificat ca stadiul 4, cu un prognostic sumbru.

„Mi-am cerut consultantului să fie sincer și să-mi spună cât timp aș avea dacă aș continua așa cum eram, iar ea a spus 12 luni”, a spus el.

Aproximativ 1.000 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer de canale biliare în fiecare an. Pentru cei, precum Glynn, al cărui cancer s-a răspândit la alte organe, doar una din 50 de persoane (2%) a trăit cel puțin cinci ani de la diagnosticare, conform studiilor americane citate de Liver Cancer UK.

Glynn a fost trimis la Christie, unde a fost considerat un bun candidat pentru a participa la un studiu clinic al unui medicament de imunoterapie care este deja aprobat pentru utilizare în cancerul pulmonar, renal și esofagian. Imunoterapia funcționează ajutând sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.

Analiza pre-tratament a tumorii lui Glynn a arătat că aceasta are o sarcină mare de mutații (număr mare de mutații genetice în celule), sugerând că ar putea avea un răspuns bun la tratament.

Tratamentul, care este dat prin picurare și ajută propriul sistem imunitar al unei persoane să lupte împotriva cancerului, a fost combinat cu chimioterapia standard.

Medicamentul nu poate fi numit din cauza naturii experimentale a acestui studiu pentru cancerul căilor biliare, anunță The Guardian.

Tumoarea din ficat s-a micșorat de la 12 cm la 2,6 cm, în timp ce tumora suprarenală sa micșorat de la 7 cm la 4,1 cm. Aceasta a însemnat că Glynn a putut să fie operat în aprilie pentru a-și îndepărta tumorile.

Chirurgii au găsit doar țesut mort, ceea ce însemna că tratamentul a ucis toate celulele canceroase. „Nu au găsit deloc celule canceroase active. Au testat tumorile de două ori pentru că nu le venea să creadă”, a spus Glynn.

„Una dintre asistentele de la Christie a spus că a fost un miracol. Nu-mi place acest cuvânt – sunt doar un tip obișnuit – dar este cu siguranță remarcabil. Fără acest tratament nu aș fi aici”, a adăugat el.

De la operația sa din aprilie a acestui an, Glynn nu a mai avut nevoie de niciun tratament și scanările sale de trei luni arată că nu are cancer.

În prezent se fac studii ulterioare cu mai mulți pacienți, cu speranța de a schimba tratamentul cancerului de tract biliar.

După ce a aflat de legătura dintre obezitate și cancer, Glynn și-a schimbat complet dieta, pierzând cinci pietre prin eliminarea tuturor alimentelor procesate, zahăr rafinat, lactate și lapte. „A fost lovitura în fund de care aveam nevoie pentru a-mi schimba viața”, a spus el.

Profesorul Juan Valle, un oncolog consultant la Christie și un expert de top în cancerul tractului biliar, a declarat: „Robert s-a descurcat foarte bine cu această combinație datorită tumorii sale având o sarcină mare de mutații sau un număr mare de mutații genetice. Cei mai mulți pacienți cu acest diagnostic nu au atât de multe mutații în celulele lor canceroase, așa că tratamentul nu va fi la fel de eficient, dar evidențiază importanța medicinei personalizate. Rezultatele acestei cercetări și ale unui alt studiu mai amplu sunt anticipate cu multă atenție de colegii din întreaga lume, deoarece ar putea duce la o schimbare în modul în care tratăm pacienții precum Robert în viitor.”

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră