Tuberculoză: Un nou vaccin mai eficient ca BCG!

31 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Tuberculoză: Un nou vaccin mai eficient ca BCG!

Vaccinul contra tuberculozei, BCG, s-a dovedit mai eficient la copil decât la adult. Pentru a remedia această lipsă de protecție imunitară contra unei boli letale, cercetătorii francezi de la Institutul Pasteur au pus la punct o nouă formulă de vaccin, transmite site-ul destinatiosante.com. 

Tuberculoza este o infecție provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Vaccinul BCG, obținut dintr-o sușă a Mycobacterium bovis atenuată, nu protejează suficient adulții, în special contra tuberculozei pulmonare, forma cea mai contagioasă.

Pentru a ține sub control epidemia de tuberculoză, care provoacă în fiecare an 1,8 milioane de decese, cercetătorii de la Institutul Pasteur și partenerii dintr-un consorțiu internațional TBVAC 2020, au obținut o formulă mai eficientă de imunizare. De mai mulți ani, ei studiază interacțiunea naturală între M. Tuberculosis și celulele imunitare ale gazdei pe fondul infecției. Deoarece aproximativ 80% până la 85% dintre persoanele expuse bacilului nu fac niciodată tuberculoză. În consecință, sistemul lor imunitar controlează bacilul. În acest proces, bacteria rupe membrana celulei gazdă, provocând o serie de răspunsuri imunitare, vizând eliminarea bacteriei. 

Dacă este relativ eficient la copii, BCG folosește acțiunea protectoare bazată pe un sistem diferit și nu declanșează cascada de reacții imunitare înnăscute, explică autorii studiului. Ceea ce determină pierderea eficienței în timp.

Roland Brosch și echipa lui au decis să obțină un vaccin care să fie mai eficient ca BCG, cu acțiune extinsă pe o durată mai mare în timp.

Ipoteza lor: refacerea răspunsurilor imunitare înnăscute într-o sușă vaccinală care să poată să îmbunătățească capacitatea imunogenă. 

Rezultatul: rozătoarele vaccinate cu noua sușă au fost mai bine protejate contra unei eventuale infecții cu acest bacil, comparativ cu rozătoarele imunizate cu BCG convențional.

Aceste observații deschid calea către un vaccin mai eficient contra patologiilor provocate de M. Tuberculosis. Experințele sunt în derulare, premergător unei etape superioare, inclusiv teste pe om.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră