Bazându-se pe informaţiile furnizae de Global Burden of Disease şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cercetătorii de la Imperial College din Londra şi Universitatea Washington au stabilit că, în 2013, 1,4 milioane de persoane au decedat din cauza TB, 1,3 din cauza SIDA şi 885.000 din cauza paludismului, cifre în scădere din 1990. În schimb, în acelaşi an, 1,45 milioane de persoane au decedat din cauza unei hepatite virale, respectiv cu 63% mai multe persoane din 1990 până în 2013.
Cinci tipuri
Sunt cinci tipuri diferite de hepatite virale care se pot transmite prin sânge sau alte fluide biologice infectate, cum ar fi, de exemplu, sperma, (virusurile B , C) sau prin ingestia de apă sau alimente contaminate (virusurile A şi E).
Agentul hepatitic D este un virus incomplet, care afectează doar persoanele care suferă de hepatita B cronică.
Hepatita C se transmite, în principal, pe calea sângelui (sânge transfuzat netestat, ustensile medicale incorect sterilizate, contaminate, tatuaje, piercig...). Cele mai severe şi care provoacă majoritatea deceselor sunt hepatitele B şi C. Cele două tipuri de hepatite sunt la originea a aproximativ 96% din decese, în principal prin cancerul ficatului sau prin ciroză.
Adesea, hepatitele nu sunt însoţite de simptome, de aceea se spune sugestiv că evoluează silenţios, până când apar problemele hepatice grave sau cancerul.
Majoritatea deceselor sunt înregistrate în ţările cu venituri mari şi medii din Asia orientală.
În prezent, există un vaccin contra hepatitei B şi un tratament eficient contra hepatitei C.
Din păcate, tratamentele contra hepatitei C sunt extrem de scumpe, ceea ce reprezintă o problemă indiferent de ţară, bogată sau săracă, subliniază doctorul Graham Cooke de la Imperial College din Londra.
Cât priveşte vaccinarea contra hepatitei B, ea este una insuficientă, un procent important de persoane, la nivel global, nefiind vaccinate, subliniază dr. Cooke.