Focarul a debutat la 29 februarie în Şcoala generală nr. 42 din Galaţi, unde din efectivul de 290 de persoane, 240 sunt elevi, 49 cadre didactice şi 1 din alte categorii de personal, toate fiind investigate. Investigaţiile arat că din 4 cazuri, 1 este probabil (bacilul Koch pozitiv în frotiu) şi 3 sunt posibile, cu evidenţe radiologice pulmonare. Cele patru persoane sunt spitalizate şi li s-a instituit tratamentul.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi mai precizează că au fost depistaţi 289 de contacţi şi, din datele parţiale reiese că au fost investigaţi, prin IDR la tubeculină, 203, din care 240 elevi. În urma acestei investigaţii, rezultatele în cazul a 82 de elevi au fost pozitive. 131 de contacţi au fost investigaţi prin examen radiologic, 3 prezentând modificări sugestive pentru TB. Au fost investigate prin examen radiologic pulmonar 49 de cadre didactice şi nu s-au depistat modificări. DSP Galaţi precizează că toţi elevii se află sub chimio-profilaxie.
În comentariile DSP Galaţi, la ancheta epidemiologică în curs de derulare, se evidenţiază: „cazul princeps este o profesoară care tuşea de trei luni de zile"; au fost semnalte refuzuri din partea părinţilor la testarea prin IDR la tuberculină şi chimio-profilaxie.
Prof. dr. Ioan Stoicescu, membru în comisia de pneumologie a Ministerului Sănătăţii, spune că rezultatul la IDR tuberculină pozitiv nu înseamnă neapărat tuberculoză. Acest rezultat poate indica fie că subiectul a fost vaccinat la naştere ,fie că este infectat. El indică o suspiciune şi presupune demararea tratamentului preventiv. În tuberculoză, este suficientă o singură persoană care elimină bacili pentru a fi declarat focar de tuberculoză.