Ministerul Sănătății reamintește că, toate costurile aferente transportului şi tratamentului pacienților transferați în clinicile din străinătate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autoritățile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului. De asemenea, Guvernul României a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.
Potrivit unei Hotărâri aprobate, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va beneficia 7.500 de euro lunar, respectiv, 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport.
Grup integrat de intervenţie
Mai mult, pentru cea de-a doua etapă de asigurare a îngrijirilor medicale, Ministerul Sănătății colaborează cu Grupul integrat de intervenție în criză care va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-socială și va gestiona comunicarea cu aparținătorii pacienților spitalizați în România și, ulterior, va comunica și cu pacienții externați.
Grupul integrat de intervenție în criză asigură și susține o colaborare transparență între insituțiile statului, fundațiile și ONG-urile ce doresc să contribuie in perioada de criză pentru ca victimele să beneficieze de cel mai bun tratament posibil.
Grupul oferă asistență de continuitate pe suport social în țările în care au fost transferați pacienți.
Ministerul Sănătății precizează că, pentru a respecta legislația în vigoare care vizează respectarea drepturilor pacienților, nu se poate face publică lista cu numele persoanelor internate sau a clinicilor din străinătate unde au fost transferate.
Toate donațiile care se fac de către persoane fizice sau juridice trebuie direcționate către unitățile sanitare sau familii prin fundații și ONG-uri, compania UNIFARM sau ANMDM, în funcție de natura produselor.
Marţi, 10 noiembrie, orele 07:00
Ministerul Sănătății informează că, până în data 10 noiembrie 2015, orele 07.00, în unitățile sanitare din România au rămas internate un număr de 76 de persoane, din care 24 în stare critică și gravă.
Datele pentru fiecare unitate sanitară:
-Spitalul de Arși are internați -15 de pacienți internați
-Spitalul Bagdasar Arseni – 15 de internați
-Spitalul Grigore Alexandrescu –6 pacienţi internați
-Spitalul Sfântul Ioan – 5 pacienți internați.
-Spitalul Elias - 7 pacienți internați
-Spitalul Militar Central - 7 pacienți internați
-Spitalul Sfântul Pantelimon- 2 pacienți internați
-Spitalul de Urgență din București - 6 pacienți internați
-Spitalul Universitar- 8 pacienți internați
-Spitalul Dimitrie Gerota- 3 pacienți internați
-Spitalul Agrippa Ionescu – 2 pacienți internați
Un număr de 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare, după cum urmează:
Austria– 2 persoane în stare stabilă
Belgia– 8 persoane în stare stabila
Olanda– 8 persoane, din care 2 decese și 6 persoane în stare stabila
Germania- 2 persoane care au plecat pe cont propriu și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află
Marea Britanie– 9 persoane, din care 1 deces și alte 8 persoane în proces de evaluare medicală
Norvegia– 1 persoană stabilă
Israel– 3 persoane, din care 1 deces, o persoană în stare stabilă și 1 persoană în stare instabilă
Elveția-1 pacient.