Este evident că numărul persoanelor dependente de acest tip de aparat este într-o continuă creştere. Potrivit IRBMS, un institut regional pentru medicină şi sport din Nord Pas de Calais (Franţa), peste 20% dintre utilizatorii de telefoane mobile declară că, zilnic, între 2-4 ore sunt destinate expedierii de mesaje. O tendinţă care evident are şi consecinţe asupra stării de sănătate.
La originea expresiei „text-neck”, venită din Marea Britanie, se află durerile ce apar la nivelul gâtului, ca urmare a trimiterii de sms-uri. Definiţia a fost extinsă la durerile cervicale legate de folosirea tabletelor şi a altui tip de ecrane.
Trebuie să recunoaştem că, în majoritatea timpului, ecranul folosit nu este poziţionat la înălţimea ochilor. Rezultatul: aplecarea capului spre ecran, bărbia împinsă în piept şi gâtul alungit.
Durerile cervicale legate de text-neck
Pe termen lung, poziţia greşită a gâtului poate genera tensiuni sau contracturi musculare, dar şi deplasarea vertebrelor în zona cervicală. Capul omului cântăreşte, în medie, între 4,5 şi 5,5 kilograme. Nici gâtul şi nici umerii nu sunt adeptaţi să susţină această greutate perioade îndelungate, explică Lea Gluszak, medic specialist în osteopatie la Paris, citat de site-ul doctissimo.
Totuşi, nu doar poziţia greşită a gâtului este responsabilă de durerile asociate cu „text-neck”. Poziţia braţelor, coatelor, mâinilor şi degelor contribuie la apariţia acestor dureri. „Vârful degetelor, în medicina chineză, reprezintă puncte energetice. Ele influenţează tot corpul. Când scrieţi un mesaj la smartphone, folosiţi, practic, doar degetele pentru a scrie. Şi într-o poziţie care nu este una obişnuită pentru corp. Este posibil ca să vă treziţi cu dureri de degete şi cu cervicalele blocate, explică Pascale de Rekeneire, practician de shiatsu şi consilier de posturologie la Synactiv Sante la Paris.
Mai trebuie ştiut că, atunci când scrieţi un text sau vă consultaţi e-mail-urile, se creează o presiune asupra feţei şi a ochilor. Muşchii feţei şi cei ai globilor oculari sunt legaţi, în mod direct, de bolta craniană şi aceasta de cervicale. De aceea, contracţiile repetate ale feţei de-a lungul unei zile pot fi la originea durerilor de cap, a senzaţiei de presiune asupra craniului, a migrenelor cronice, tulburărilor de somn, vertijelor, tulburărilor de vedere, în unele cazuri, precizează Lea Gluszak.
Evident, nu trebuie să aşteptăm să se blocheze cervicalele. După ce aţi consultat telefonul, faceţi câteva mişcări de rotaţie a gâtului pentru destinderea musculaturii paravertebrale. La birou, aveţi grijă să păstraţi o poziţie corectă în faţa calculatorului, adică picioarele pe podea, spatele drept, braţele destinse, antebraţele pe birou, gâtul drept.
Ecranul calculatorului va fi astfel aşezat astfel încât să-l priviţi fără a forţa sau curba gâtul.