Aproximativ 15% dintre cupluri sunt în imposibilitatea de a avea copii fără a recurge la ovule sau spermă de la donatori. Dar toată lumea ar vrea să aibă copii din propriile lor gene, explică Carlos Simon, directorul științific al Institutului pentru Infertilitate din Valencia, citat de L’Express, anunțând că problemaîncepe să fie rezolvată prin creearea de gameți – celule reproductoare, ovocite sau spermatozoizi.
Este doar un început
Studiul, realizat la Institutul din Valencia, împreună cu Universitatea Stanford din Statele Unite, a fost publicat, marți, în Scientific Reports, ziarul online al revistei Nature.
Cercetătorii au pornit de la tehnica de reprogramare celulară pusă la punct de japonezul Shinya Yamanaka și britanicul John Gurdon, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 2012, pentru transformarea de celule adulte în celule sușe. Ei au reușit să reprogrameze celule ale pielii în care au injectat un cocteil de gene indispensabile, pentru obţinerea de gameți. În aproximativ o lună, celulele s-au transformat, dobândind forma unei celule germinale, care produce spermatozoizi sau ovule, fără a avea însă capacitatea de a fecundare. Este un spermatozoid, dar el are nevoie de o fază de maturizare ulterioară pentru a deveni un gamet. Acesta este doar începutul, a explicat cercetătorul spaniol.
Este o etapă ceva mai laborioasă, comparativ cu cea a cercetătorilor chinezi care au anunțat, anul acesta, că au creat șoareci plecând de la spermă artificială. Cu specia umană trebuie să facem infinit mai multe teste pentru că este vorba de nașterea unui copil, a subliniat Carlos Simon.