Cauze ale infertilității: job-urile epuizante, programul de noapte...

09 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Cauze ale infertilității: job-urile epuizante, programul de noapte...

Infertilitatea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică. Cercetările au evidențiat mecanismele și factorii de risc. Printre acestea mediul profesional joacă un rol care nu trebuie neglijat. Dimpotrivă, mai ales femeile care au job-uri cu o fișă de post încărcată sunt expuse riscului de reducere a capitalului de ovocite, semnalează site-ul destinationsante.com.  

O echipă de specialiști de la Harvard T.H.Chan School of Public Health a studiat cazul a 500 de femei care au înaintat o cerere a AMP,  organizație destinată ajutorului medical în privința infertilității, către Massachusetts General Hospital, între 2004 și 2015. Aceste femei au beneficiat de examene de infertilitate.

Printre examene: numărul foliculilor antrali (foliculi care se dezvoltă la începutul fiecărui ciclu), mici structuri prezente în ovar, ce permit evaluarea capitalului de ovocite, determinarea nivelului hormonului de stimulare foliculară (FSH) și estrogeni, a numărului ovocitelor mature, capabile să evolueze spre stadiul de embrioni.  Cercetătorii au interogat fiecare femeie privitor la locul muncă. Unele dintre acestea au declarat că au multe sarcini dificile de îndeplinit, că au program de lucru decalat sau de noapte.  

Vârsta și obezitatea, factori agravanți

Studiul evidențiază că femeile care au job-uri grele prezintă un număr mai mic de foliculi și ovocite. Această legătură a fost și mai evidentă în cazul femeilor supraponderale și obeze, cu vârste de peste 37 de ani. 
Programul de lucru decalat, în special programul de noapte are un impact major asupra infertilității. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră