Povestea cu tatuajele de multe ori se poate termina prost. Adică, să apară inflamaţii, infecţii bacteriene, virale, micotice sau parazitare, reacţii alergice legate de produsele folosite şi de condiţiile de igienă în care au fost realizate tatuajele, transmite Huffington Post.
Potrivit unui studiu realizat în Germania, în 2010, pe un grup de 3.400 de pesoane tatuate, 6% s-au confruntat cu probleme cronice legate de tatuaje. Imediat, după realizarea lor, 67,5% dintre persoane au precizat că au avut probleme la nivelul pielii sau reacţii cronice. După patru zile, 9% dintre aceste persoane aveau probleme de sănătate legate direct de tatuaje, dintre care 6% aveau tulburări cronice. Aceste necazuri sunt mai frecvente la femeile tatuate decât la bărbaţi.
În Franţa, sunt aproximativ 980.000 de persoane tatuate, potrivit unui sondaj realizat de Ifop, în luna ianuarie a.c. La serviciul de dermatologie al profesorului Vincent Descamps, de la Spitalul Bichat-Claud Bernard din Paris, în premieră, în luna aprilie, anul acesta a fost acordată prima consultaţie consacrată complicaţiilor asociate tatuajelor (alergii, infecţii, inflamaţii). După câteva zile, platforma a devenit operaţională. Aici există dotarea necesară pentru realizarea de examene medicale pentru o mai bună înţelegere a consecinţelor prezenţei unui material străin pe piele.
Obiectivul îl reprezintă diagnosticul şi tratamentul corect, informaţii şi opinii corecte asupra tatuajelor. Totuşi, consultaţiile sunt acordate o dată pe luni şi sunt contra cost.