Ţânţarul-tigru a pus stăpânire pe suprafeţe geografie mari de pe principalele continente şi acum provoacă panică, mai ales în America de Sud, unde epidemia Zika este activă.
Insecta care a colonizat planeta
Ţânţarul-tigru sau Aedes s-a adaptat foarte bine la viaţa modernă a omului. El este un vector patogen pentru om, subliniază Frederic Simard, director de cercetare la IRD Montpellier şi director al UMR Migvec – Universitatea Montpellier, citat de metronews. Acest ţânţar s-a adaptat la mediul urban şi se dezvoltă fără a fi deranjat de alte specii, în spaţiile umede, cu ochiuri de apă stătută. Ţânţarul-tigru este originar din Asia, de acolo a ajuns pe continentul american şi cel european, mai ales în pieţe, larvele fiind extrem de rezistente la deshidratare. „Au fost găsite multe în pneuri şi în articole mici, decorative din bambus. Frederic Simard este de părere că „omul i-a creat un bulevard ţânâţarului-tigru.
A cucerit Franţa cu viteza a cincea
În Franţa, ţânţarul-tigru a pătruns în 2004, intrând prin Italia, şi în 10 ani a colonizat 20 de departamente, majoritatea din sudul Franţei. Între 2014 şi 2016, el a cucerit alte 10 noi departamente. „Ştim că acum este la porţile Parisului. Ţânţarul-tigru are tendinţa de a urma omul şi de a-l însoţi în călătoriile lui. Vehicule, trenuri..., insectele călătoresc foarte rapid, grăbindu-se odată cu noi în mijloacele de transport, spune Simard.
Brazilia
În Brazilia, epidemia provocată de virusul Zika ar putea fi mai gravă decât ne imaginăm, deoarece în majoritatea cazurilor, bolnavii nu prezintă simptome, a declarat ministrul brazilian al Sănătăţii, Marcelo Castro. Totuşi, Guvernul preşedintei Dilma Rousseff a exclus anularea Jocurilor olimpice de la Rio Janeiro, programate să se deruleze între 5 şi 21 august. Noi trebuie să le explicăm celor care vin în Brazilia, atleţilor, că nu există nici un risc dacă nu sunteţi o femeie însărcinată, a declarat jurnaliştilor secretarul general al preşedinţiei braziliene, Jacques Wagner.
Virusul Zika ar putea fi cauza a aproximativ 4.000 de malformaţii neonatale, dintre care microcefalii, anomalie constând în insuficienta creştere a cutiei craniene, şi deficienţe severe de vedere la nou-născut. Legătura cauză-efect este extrem de suspectată, dar încă nu a fost dovedită ştiinţific, a anunţat Margaret Chan directorul general al OMS. Guvernul brazilian crede că virusul Zika a ajuns în Brazilia în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, adus de un vizitator, sosit din Africa sau Oceania, unde virusul Zika este endemic.
Şansa noastră se numeşte iarnă
Şansa este că, la vremea asta, când epidemia de Zika este activă în America de Sud, în Europa este iarnă. Dar să nu neglijăm că din aprilie-mai, ţânţarii sunt deja în formă.
Multe sunt posibile: ţânţarul-tigru să cucerească noi teritorii, să crească numărul cazurilor de Zika mai ales din rândul persoanelor care au călătorit în ţări endemice. În condiţiile în care nu avem un vaccin, un tratament specific, ci doar simptomatic, singura soluţie este să ne protejăm de ţânţar. Insecta aceasta înţeapă ziua. Asta înseamnă că avem nevoie de haine care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului, să montăm plase la ferestre şi uşi, să folosim substanţe repulsive pe piele, cu testare prealabilă sau consult medical, în cazul persoanelor alergice.