Mulți români nu sunt conștienți că diabetul zaharat de tip 2 este o boală gravă, deși unul din 10 suferă de această afecțiune, arată un studiu al Forumului Român de Diabet.
Riscuri mari la COVID-19
Studiul, realizat în perioada iulie-august și considerat reprezentativ pentru populația urbană cu vârsta între 25 și 45 de ani, menționează că persoanele cu diabet au riscuri mult mai mari să facă forme severe de Covid-19 din cauza fluctuațiilor glicemice și complicațiilor bolii.
Forumul Român de Diabet citează și un studiu realizat de Universitatea din Nantes (Franța), care arată că 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 mor în cel mult o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au forme severe de boală și au nevoie de ventilare mecanică.
Lipsa informării corecte
“Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a afirmat președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Romulus Timar, citat în comunicat.
Diabetul zaharat nu este considerat o boală gravă de către mulți români, fiind clasată de respondenți pe nivelul 6 într-o scară a gravității de la 1 la 10.
55% sunt familiarizați cu mecanismul de declanșare
Totuși, peste jumătate (55%) dintre respondenți sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2, menționând consumul de zahăr ca element determinant în apariția bolii și renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție.