Studiu - De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Răspunsul s-ar putea afla chiar în celulele ce diferențiază cele două sexe

16 Iun 2024
Studiu - De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Răspunsul s-ar putea afla chiar în celulele ce diferențiază cele două sexe

La nivel mondial, statisticile consemnează faptul că speranța de viață a femeilor este mai mare decât cea a bărbaților. 

Această inegalitate își are explicația, conform studiului realizat de un grup de oameni de știință japonezi, chiar în celulele esențiale pentru reproducerea speciei umane: spermatozoizii și ovulele, relatează The Guardian.

La nivel global, femeile trăiesc în medie cu 5% mai mult decât bărbații. Această diferență se edifică sub acțiunea unor multitudini de factori - bărbații tineri sunt mai expuși riscului de a muri în accidente și de a se sinucide, iar femeile au de multe ori un stil de viață mai sănătos.

Discrepanța constatată la oameni este remarcabilă și în cazul altor specii, cum ar fi, de exemplu, primatele și  maimuțele din Africa și Asia, în a căror populație se observă că femelele tind să trăiască mai mult decât masculii.

La oameni, această diferență variază mult de la o țară la alta. Speranța de viață a persoanelor născute în Marea Britanie în 2020 și 2022 era de 78,6 ani la bărbați și 82,6 ani la femei. În același timp, în Rusia, bărbații tind să moară cu 13 ani mai repede decât femeile, parțial din cauza consumului mare de alcool și a fumatului. În România, speranța de viață a femeilor este de 76,6 ani, iar cea a bărbaților este de 69 de ani.

 

Cercetările oamenilor de știință japonezi au evidențiat, pentru prima dată, că celulele care devin ovule la femele și spermatozoizi la masculi reprezintă factorii care determină diferențele de durată de viață dintre cele două sexe - iar înlăturarea acestor celule face ca toate specimenele, indiferent de sex, să aibă aceeași speranță de viață.

Deși studiul a fost efectuat pe un grup de pești killi turcoaz, o specie de pești mici de apă dulce care ajunge la maturitate în doar două săptămâni și trăiește câteva luni, cercetătorii sunt de părere că un mecanism biologic asemănător ar putea influența și diferențele de durată de viață și în cazul oamenilor și al altor specii.

”Procesul de îmbătrânire al peștilor killi este similar cu cel al oamenilor, așa încât nu cred că oamenii sunt neapărat mai complicați. Cred că acest studiu va fi un pas important pentru a înțelege controlul îmbătrânirii la oameni”, spune profesorul Tohru Ishitani, autorul principal al studiului desfășurat la Universitatea Osaka. 

Tohru Ishitani afirmă că abordare s-a făcut pornind de la cea mai clară diferențiere între sexe, dată de spermatozoizi, încercând determinarea impactului pe care îl au aceste celule asupra duratei de viață.

Echipa de cercetători a remarcat faptul că dacă au oprit producția de celule germinale, care se dezvoltă în spermatozoizi sau ovule, masculii trăiesc mai mult, iar femelele mor mai repede decât în mod normal, ceea ce a condus la eliminarea decalajului dintre cele două sexe.

”Ne așteptam ca înlăturarea celulelor germinale va extinde durata de viață atât pentru masculi, cât și pentru femele. Cu toate acestea, doar viața masculilor s-a extins, în timp ce femelele au murit mai repede

A fost neașteptat, dar am realizat că această descoperire ar putea explica diferențele de durată de viață dintre sexe”, explicat profesorul Ishitani.

Schimbările hormonale la femele au încurajat creșterea, în schimbul menținerii țesuturilor sănătoase; în același timp, un nivel mai scăzut al estrogenului a crescut riscul apariției bolilor cardiovasculare.

De partea cealaltă, masculii au generat mai multă vitamina D în ficat, ceea ce ar putea explica de ce au avut oase, mușchi și piele mai sănătoase.

Când au testat dacă administrarea vitaminei D are vreun efect asupra peștilor killi, cercetătorii au constatat că durata lor de viață s-a extins cu 21% la masculi și 7% la femele. Cu toate că nu au fost sesizate efecte negative, Ishitani a spus că este important să se folosească o ”cantitate potrivită”.

În Marea Britanie, specialiștii în sănătate recomandă o doză zilnică de 10 micrograme - sau 400 de unități internaționale (UI) - toamna și iarna. O doză mai mare de 100 de micrograme - sau 4.000 de UI - luată zilnic poate fi dăunătoare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră