Copiii, comparativ cu adulții, au o probabilitate de infectare cu noul coronavirus cu 50% mai mică, conform noilor studii realizate în urma cercetării datelor oferite de anchetele epidemiologice, dar și din analiza estimărilor răspândirii pandemiei în mai multe țări, precizează The Guardian.
Studiul vine cu noi precizări legate de contagiozitatea virusului pe categorii de vârstă și va putea fi folosit atunci când se pune problema redeschiderii școlilor. Copiii și tineri adulți sub vârsta de 20 de ani au o probabilitate de a se infecta cu aproximativ 56% mai mică decăt adulții și vârstnicii. Aceste cifre vin în confirmarea ideii inițiale conform căreia copiii nu joacă un rol esențial în răspândirea pandemiei.
”Sunt doar rezultate preliminare, dar este clar că cei mici sunt într-un risc mult mai mic de a se infecta cu SARS-CoV-2”, anunță profesorul Russell Viner, membru al Institutului de Sănătate a Copilului în cadrul UCL și co-autor al studiului citat.
”Datele ne transmit că cei sub 20 de ani sunt grupul cel mai protejat de virus și ar trebui să se reîntoarcă în comunitate cât mai repede posibil. Ei au rata cea mai mică de contagiozitate, iar riscul de a dezvolta forme severe și grave ale coronavirusului sunt extrem de mici”, a adăugat specialistul.
”Pentru copii este foarte sigur din punct de vedere medical să se reîntoarcă la școală mai ales ținând cont cât este de periculos ca ei să fie închiși în case pe o perioadă lungă de timp”, anunță Viner.
Cercetătorii au studiat peste 6.000 de materiale legate de pandimie, marea majoritate nici nu au apucat să fie publicate în jurnale de specialitate și au putut să extragă 18 dintre acestea ce conțineau date concrete legate de răspândirea virusului la copii.
Nouă astfel de lucrări analizau datele epidemiologice în urma anchetelor desfășurate în mai multe țări, 8 vizat datele furnizate de testele de anticorpi care prezentau rata de răspândire a virusului, iau unul singur preciza cum s-a răspândit coronavirusul în varii focare comunitare.
Conform cifrelor din comunitate, din 31 de focare comunitare, doar 3 cazuri au fost legate de transmiterea virusului de la copil la restul membrilor comunității.
Un raport din Australia ce viza cazurile din școlile din New South Wales efectuat pe o durată de șase săptămâni arăta date legate de răspândirea virusului în școli. Din 18 cazuri confirmate, ce însumau 9 elevi și 9 cadre didactice, doar 2 noi cazuri confirmate au fost raportate în urma contaminării la elevi, niciun alt profesor nu a fost descoperit pozitiv. Trebuie ținut cont că această răspândire avea loc în perioada de maxim risc, atunci când autoritățile se pregăteau să închidă toate cursurile.
Chiar dacă studiul cercetătorilor de la UCL prezintă date concrete conform cărora copiii sunt mult mai rezistenți în fața pericolului de infectare, nu s-a putut preciza cu claritate dacă aceștia transmit mai greu virusul în comunitate comparativ cu adulții.
”În aceste vremuri pline de incertitudine, trebuie să reușim să punem în balanță riscurile. Eu îndem autoritățile să se bazeze pe anchete epidemiologice și pe testarea în masă pentru a reuși să adunăm cât mai multe date referitor la transmiterea virusului la copii”, anunță Vinel.
Rosalind Eggo, co-autoare a studiului și doctor specialist în cadrul Școlii de Boli Tropicale a Universității din Londra a precizat că sunt probe foarte serioase care susțin teoria că cei sub 20 de ani au o rată mult mai mică de contagiozitate, iar rolul lor în răspândirea virusului este mult mai mic decât cel acordat inițial.
”Aceste noi date ne oferă pârghiile prin care putem declara că școlile trebuie redeschise, iar riscul de a le transforma în focare de coronavirus este foarte mic”, spune Eggo.