Noutatea oferită de ultima generație de proteze Lotus constă în faptul că începe să funcționeze imediat după ce debutează procedura de implant, astfel încât starea pacientului este stabilă pe tot pacursul intervenției. De asemenea, permite o poziționare extrem de precisă, cu un rezultat ce poate fi anticipat înainte de eliberarea finală, astfel încât complicațiile sunt extrem de reduse, iar medicul poate prezice un rezultat perfect încă de la început. Datorită designului modern, proteza se adaptează perfect la anatomia pacientului și riscul de regurgitare aortică reziduală este foarte mic. Sistemul de eliberare a valvei este simplu și intuitiv și permite un control perfect al implantului. Dacă rezultatul este mai puțin decât perfect, valva se poate repoziționa ori de câte ori este necesar.
Stenoza aortică indică faptul că valva aortică nu se poate deschide complet în momentul ejectării sângelui. Din cauza depunerilor de calciu care rigidizează valva, inima începe să lupte contra unui obstacol sever pentru a-și putea îndeplini funcția de pompă și creează un baraj care generează anumite simptome precum respirație îngreunată, amețeală, pierdere de conștiență, dureri toracice.În majoritatea cazurilor, stenoza aortică apare din cauza unui proces de îmbătrânire a valvei sau apare pe o valvă anormală de la naștere care, în timp, suferă anumite modificări. O cauză mai rară este boala reumatismală valvulară.
Boală gravă
Stenoza aortică este o boală severă și lent progresivă. De la instalarea simptomelor, fără intervenție, speranța de viață este redusă la maximum câțiva ani. Singura modalitate de a opri evoluția către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvulară. În timp ce majoritatea pacienților pot beneficia de intervenția cardiacă pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat (intervenția chirurgicală clasică este însoțită de un risc crescut de complicații și mortalitate) pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter.