Pentru a supravieţui şi a se multiplica, stafilococul auriu ne distruge globulele roşii, pentru a-şi lua fierul şi a-l folosi ca sursă de energie, explică site-ul 20Minutes.
Pentru a-şi atinge scopul, stafilococul secretă două toxine, LukED şi HlgAB, care distrug celulele sistemului imun (neutrofile).
Odată slăbită, gazda este o pradă uşoară pentru “stafilo”, care se multiplică apoi în voie. Acest mecanism, descoperit de trei echipe franceze de la Inserm şi cercetători americani de la New York University School of Medicine, deschid calea spre noi tratamente contra acestei bacterii şi, implicit, spre noi soluţii care să lupte eficient contra infecţiilor nosocomiale (infecţii dobândite în unităţile medicale).
Este ştiut că stafilococul auriu este cauza a numeroase infecţii contractate de pacienţii spitalizaţi, care au sistemul imun slăbit. Cercetătorii au stabilit că pentru a ataca globulele roşii stafilococul auriu se foloseşte de cele două toxine pentru a-şi procura necesarul de fier.
Thomas Henry, co-autor al acestui studiu publicat în revista Cell Host & Microbes, spune că este necesară detaşarea toxinelor. Dacă misterul acestui mecanism are nevoie de clarificări, toxinele LukED şi HlgAB, care ajută stafilococul să fure fierul legat de hemoglobină din globulele roşii, au devenit deja ţinta terapiilor de primă intenţie administrate contra infecţiilor cu stafilococul auriu. “O speranţă pentru numeroasele victime ale stafilococului auriu, una dintre cele mai frecvente bacterii prezente în spitale.
Porivit ultimelor cifre ale Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, anual, în lume, stafilococul auriu este descoperit la două milioane de persoane şi este cauza a 80.000 de decese.