Acesta a explicat că, în prezent, copiii din judeţul Argeş nu sunt trataţi pentru rotavirus, ci pentru complicaţii.
“Acum noi nu tratăm rotavirusul, ci tratăm complicaţiile. Sunt mii de copii care au infecţii digestive, din aceste mii de copii, doar o foarte mică parte evoluează către această complicaţie: sindrom hemolitic uremic. El este cunoscut de foarte multă lume, de foarte mult timp. Am avut pacienţi dintotdeauna. Particular, acum: numărul mare al cazurilor, într-o perioadă foarte scurtă, din aceeaşi zonă”, spune dr. Tăbăcaru. În legătură cu sindromul hemolitic uremic, dr. Tăbăcaru spune că, „de regulă, are un prognostic favorabil. Dar există un procent, cu evoluţie nefavorabilă şi cu deces. Este o boală care omoară . Noi ne străduim ca acest procent să fie cât se poate de mic”.
Extiderea anchetei
Vineri de dimineaţă, la Spitalul „MS Curie” , patru poliţişti au luat declaraţii de la parinţii copiilor internaţi. Ancheta poliţiei a început în localitatea Topoloveni, judeţul Argeş, la familia copilului care a decedat, în patru februarie, din cauza complicaţiilor severe ale infecţiei cu E.coli.
În acelaşi timp, are loc şi ancheta penală, în cazul copilului decedat. Procurorii cer deshumarea bebelușului mort din cauza infecției cu E.coli, însă părinţii au refuzat.
În prezent ,o echipă de medici epidemiologi, infecționiști și de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și a Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” se află la Pitești pentru a verifica modul în care se desfășoară ancheta epidemiologică și inspecția la Spitalul de Pediatrie din Pitești privind acordarea asistenței medicale și condițiile de spitalizare.
Deocamdată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăți, Victor Strâmbu, a declarat că nu este vorba despre un focar epidemic în cazul copiilor din județul Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, internați la Spitalul „Marie Curie” și la Institutul Naţional de Boli Infecțioase „Matei Balș”.