Știm cu toții că buna funcționare a organismului uman depinde de sistemul nostru imunitar reprezentat de o rețea complexă, de la celule până la organe interne, care lucrează împreună apărându-ne de germeni, bacterii, microbi și toxine și că în proporție de 90% acesta este depozitat în intestin.
Bunăoară, un sistem imunitar bun depinde de sănătatea intestinală ținută în echilibru, de funcționarea florei microbiene, aceasta fiind responsabilă de sănătatea stomacului, a digestiei și a absorbției nutrienților.
Sunt multe căi prin care echilibrul acesta al funcționării în parametrii normali este afectat, scrie thescienceofeating.com.
Iată cele mai frecvente greșeli de alimentație care duc la deteriorarea sistemului imunitar.
- dieta sărăcăcioasă
- consumul alimentelor procesate, de tip junk food
- consumul de alimente modificate genetic
- suplimentele alimentare de proastă calitate
- consumul excesiv de antibiotice.
Pentru a vă ajuta organismul, iată câteva sfaturi: - Evitați alimentele cu conținut mare de zaharuri și înlocuiți cu îndulcitori naturali sau miere, înlocuiți pilulele de multivitamine, care promit o îmbunătățire imediată a stării de sănătate, dar care sunt doar promisiuni deșarte și mercantile, cu legume și fructe proaspete, căci suntem în plin sezon, iar piețele sunt pline și îmbietoare.
- Și mai ales nu faceți abuz de antibiotice, de la primul strănut, pentru că organismul dezvoltă în timp rezistență, împiedicând, în timp, vindecarea, atunci când este cu adevărat nevoie.
- Antibioticul trebuie administrat doar la recomandarea medicului, în dozele recomandate.
- În altă ordine de idei, o bună funcționare a sistemului imunitar implică și grija noastră față de obiceiurile zilnice.
- Lipsa somnului sau somnul de scurtă durată are un efect puternic, fiind asociată cu scăderea imunității și a rezistenței organismului. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Chicago concluzionează că persoanele care au dormit pe parcursul unei săptămâni doar 4 dintre cele 8 ore de somn necesare pe noapte au produs doar jumătate dintre anticorpii necesari luptei organismului împotriva unei răceli.
- Stresul cotidian sau instalat deja are o influență negativă asupra sistemului nostru imunitar.
- Încercați să găsiți puțin timp pentru a vă detașa de griji și de tot ceea ce vă provoacă stress. Faceți plimbări, mergeți la cumpărături, lecturați o carte, în parc, pe o bancă, meditați, acordați-vă răgazul de a fi doar cu voi înșivă.
- De prisos să reamintim că fumatul și consumul exagerat de alcool deteriorează sistemul imunitar și nu numai.
- Nici comportamentele sexuale riscante sau inadecvate nu ajută cu nimic la întărirea sistemului imunitar, ci din contră.
- Pesticidele, chimicalele conținute în diversele produse pe care le folosim în activitatea zilnică pot fi și ele un factor care să afecteze imunitatea organismului. Atenție, inclusiv produsele de înfrumusețare pot conține substanțe care să contribuie la afectarea sistemului nostru imunitar!
- Inactivitatea este și ea un motiv în plus de afectare a sistemului imunitar.
- Fiți fericiți, căci nefericirea nu aduce viață lungă. Căutați fericirea în cele mai nebănuite lucruri. Încercați să zâmbiți mai mult.