Potrivit unui studiu australian, scarlatina revine în forță, grav fiind că această boală a devenit rezistentă la antibioticele folosite în mod obișnuit. Mii de cazuri au fost înregistrate, în ultimii ani, în China și Marea Britanie.
Scarlatina este o boală infecțioasă, contagioasă, care se transmite pe calea aerului atunci când bolnavul tușește, strănută, prin contactul direct cu bolnavul sau indirect prin obiecte contaminate. Această boală se manifestă prin febră mare, angină și erupție cutanată. Scarlatina este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 și 10 ani, în sezonul rece, și mai rar este diagnosticată la adulți.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia) avertizează că, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate 5.000 de cazuri de scarlatină în Hong Kong și peste 100.000 în China. Anul trecut, în Marea Britanie s-a semnalat o epidemie de scarlatină cu 12.000 de cazuri.
Autorii acestei cercetări au studiat sușele care au acționat în China și Hong Kong. Ei au descoperit că elementele genetice indică faptul că scarlatina a devenit extrem de virulentă.
Ne aflăm în situația în care scarlatina devine din ce în ce mai rezistentă la antibioticele administrate în mod curent. Chiar dacă scarlatina nu este o boală gravă în sine, totuși ea trebuie tratată eficient. Dacă bolnavul de scarlatină nu beneficiază de un tratament eficient, există pericolul complicațiilor, în special de cardiopatie reumatismală.