Folosirea ibuprofenului, mai ales în primul trimestru de sarcină, are consecințe grave asupra dezvoltării testiculelor bebelușului, transmite site-ul pourquoidocteur.
În mod categoric, ibuprofenul trebuie interzis în timpul sarcinii, demonstrează un nou studiu al INSERM Franța. Acest medicament poate să afecteze sistemul hormonal testicular al fătului, cu consecințe asupra de tractului urogenital masculin. Rezultatele au fost publicate în revista Scientific Reports.
Hormonii testiculari
Potrivit cercetătorilor francezi, ibuprofenul suprimă producția unor hormoni testiculari, printre care testosteronul, care controlează caracteristicile sexuale primare și secundare, și coborârea testiculelor. Aceste efecte nedorite au fost înregistrate chiar prin respectarea dozelor indicate în modul de folosire clasic al acestui medicament. Ibuprofeonul, medicament obținut fără prescripție medicală, este unul dintre cele mai folosite de către femeile însărcinate.
O femeie din zece declară că l-a folosit în perioada sarcinii. În realitate, se pare că aproape trei din zece iau ibuprofen, potrivit acestui studiu. Cercetările epidemiologice realizate în ultimii ani au evidențiat o asociere între folosirea de antalgice (medicamente care combat durerea) în timpul sarcinii și apariția efectelor nedorite la copil (greutatea mai mică la naștere, astm, naștere prematură...).
În primul trimestru de sarcină
Alte cercetări au indicat că paracetamolul și aspirina afectează sistemul endocrin testicular fetal cu creșterea riscului ca testiculele să nu coboare (criptorhidie), precizează INSERM.
Până acum, efectele ibuprofenului nu au fost încă testate. Pentru a studia efectele acestui medicament asupra testiculului fătului uman, cercetătorii au realizat două serii de teste. În prima serie de teste, testiculele au fost puse în cultură, și în al doilea, ele sunt grefate la rozătoare.
Efectele ibuprofenului au fost studiate în primul și al doilea trimestru de sarcină. Când testiculele (primul trimestru de sarcină) au fost expuse ibuprofenului, producția de testosteron a scăzut foarte mult. În premieră, cercetătorii au mai observat că ibuprofenul afectează, de asemenea, producția hormonului anti-mullerian prin celulele Sertoli, precizează echipa de cercetători de la INSERM. Acest hormon are rolul cheie în masculinizarea tractului genital.