În privinţa răniţilor de la clubul Colectiv, doctorul Doina Goşa, spune că ei reprezintă o categorie de pacienţi „extrem de vulnerabili, în condiţiile în care aveau arsuri pe suprafeţe extinse, adică o poartă de intrare imensă pentru tot felul de germeni. Dar germenii care au fost descoperiţi la aceşti pacienţi erau germeni de spital, infecţii nosocomiale”.
Referitor la mărirea procentului de sânge verificat, dr. Goşa spune că „dacă s-ar pune problema schimbării metodei, ar trebuie să avem un fundament, respectiv o evaluare a riscului de infectare. Or, din spitale, noi nu am primit nicio informare de contaminare a vreunui pacient, prin sistemul de hemovigilenţă”.
Dr Goşa spune că legislaţia indică verificarea a 1%-2% din colecta de sânge. La Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti se procedează la verificarea a 2,4% din colecta de sânge. În Germania, procentul ajunge la 40%. Verificarea presupune ţinerea pungilor cu sânge 14 zile cât sunt necesare pentru dezvoltarea microbilor. Dar trombocitele au o durată de viaţă de 5 zile. Aşadar, eu le dau spitalului, pentru că este vorba de viaţă şi de moarte....”, spune dr. Goşa.
Bolnavii de talasemie
O dovadă a calităţii sângelui transfuzat o reprezintă bolnavii de talasemie, cărora li se tranfusează sânge periodic.
Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Talasemie Majoră, are aproape 40 de ani şi de la 7 luni face transfuzie de sânge, din două în două săptămâni. S-a infectat cu sânge transfuzat înainte de 1989. După apariţia ghidurilor şi respectarea normelor europene, nu a mai avut probleme. „Nici eu, nici cei peste 110 bolnavi de talasemie, care primesc sânge, zilnic, la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină. Şi dacă ar fi fost probleme, ele s-ar fi ştiut imediat”. În opinia lui Radu Gănescu, nu aici e problema, ci în lipsa sângelui, deoarece sunt foarte puţini donatori.
Corpul de control al ministrului sănătăţiiUnul dintre medicii care au lansat aceste acuzaţii este chiar şeful Laboratorului Central de Control al Calităţii Sângelui, respectiv cel care trebuie să efectueze controlul de calitate. „Noi l-am sesizat că nu au făcut controale. Dar fiecare centru îşi face propriul control pe lanţul transfuzional, pe etape de procesare. Se face controlul suprafeţelor şi rezultatele au indicat încadrarea în limitele admise de lege”, precizează dr. Goşa.
Cât priveşte donatorii, are loc o selecţie riguroasă din rândul persoanelor sănătoase, tocmai pentru a asigura securitoarea bolnavului care primeşte sânge şi evitarea oricărei suferinţe provocate de materialul biologic utilizat în scop terapeutic.
Acuzaţiile lansate de cei doi medici au ajuns şi în atenţia ministrului Sănătăţii, conf. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, care a decis ca, joi, corpul de control să analizeze şi să clarifice situaţia la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină.