Doctorii din Japonia au realizat primul transplat de celule stem hepatice realizat unui nou născut. Transplatul a fost realizat cu propriile celule stem recoltate cu câteva zile în urmă și reprezintă primul astfel de tratament creat la nivel mondial ce va genera noi speranțe de vindecare a copiilor grav bolnavi la o vârstă fragedă, precizează AFP.
Copilul s-a născut cu tulburări de metabolism al ciclului ureii, denumit și ciclul ureogenetic, această afecțiune împiedicând ficatul să elimine amoniacul din sânge. În mod normal, ficatul înlătură cea mai mare cantitate de amoniac prin circulația portală și transformă amoniacul în uree (ciclul ureei Krebs-Henseleit) care apoi este excretată în urină. Acest proces de formare a ureei este esențial pentru organism, deoarece nivelurile crescute de amoniac în sânge afecteaza echilibrul acido-bazic și activitatea cerebrală.
Copilul de doar șase zile nu putea supraviețui unui transplat de ficat ce s-ar fi impus. Acesta se efectuează de abia la cinci luni și la o greutate de peste 6 kilograme.
Doctorii de la Centrul Național al Sănătății Copilului au hotărât să încerce un tratament experimental pentru a prelungi șansele de supraviețuire. Ei au injectat 190 de milioane de celule hepatice extrase din celulele stem de la nivelul cordonului ombilical.
Ca urmare a acestui tratament, pacientul nu a mai prezentat un nivel crescut de amoniac în sânge și a putut fi pregătit pentru următoarea etapă a tratamentului, adică transplatul de ficat.
El a primit o parte din ficatul tatălui său și a fost externat din spital la șase luni de la naștere.
”Succesul acestui tratament deschide noi porți pentru a demara studiile clinice necesare tratării pacienților cu boli hepatice cu ajutorul celulelor stem”, anunță reprezentanții institutului prin intermediul comunicatului oficial.
Ei au precizat că astfel de celule hepatice sunt prelevate de la donatori în moarte cerebrală în Europa și Statele Unite, dar în Japonia acești donatori sunt extrem de rari, iar tratamentul clasic nu reprezintă încă o opțiune.
Această lipsă a celulelor hepatice a îngreunat salvarea pacienților foarte mici care nu puteau să treacă printr-un transplant de ficat.
Testele efectuate asupra celulelor stem au creat discuții aprinse în Japonia deoarece acestea sunt extrase din ovulele fertilizate în prealabil, iar embrionii sunt astfel distruși.