O echipă de specialişti de la Inserm Franţa au anunţat un test ce permite identificarea bolnavilor care pot rămâne cu sechele după radioterapie. adaptarea dozelor în cursul tratamentului.
Radioterapia este unul dintre tratamentele folosite contra cancerului. Doza de radiaţii se măsoară în gray (Gy). Razele ţintesc celulele canceroase, dar şi celule sănătoase (apopstază) aflate în câmpul de iradiere, precizează Inserm.
Cercetătorii de la Unitatea Inserm 1194 (Institutul de cercetare în oncologie de la Montpellier) au evaluat rata de apoptoză indusă limfocitar de radioterapie (TALRI) la 8, în cazul a 500 de paciente afectate de cancer al sânului. De asemenea, aceste celule, prelevate din probe de sânge, au fost testate în laborator. Rezultatul a fost obţinut în 72 de ore.
Pacientele au fost monitorizate timp de trei ani cu scopul de a li se evalua sechelele mamare tardive (firoza) cu scopul de a pune la punct un test predictiv, funcţional, de radiosensibilitate a ţesuturilor.
Rezultatul: femeile cu nivelul TALRI ridicat au un risc foarte mic de fibroză tardivă mamară, spun autorii acestui studiu. În schimb, aproape toate pacientele cu fibroză accentuată, corespundeau grupului cu TARLI scăzut, amănunt predictiv pentru sechele importante.
Acest studiu multicentric permite modularea dozelor de radiaţii în aşa fel încât să nu fie compromis tratamentul şi să nu provoace sechele majore pe termen lung.