Prof. Streinu-Cercel: Ar trebui ca toată lumea să stea acasă minimum 6 săptămâni, 8 săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal

19 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Prof. Streinu-Cercel: Ar trebui ca toată lumea să stea acasă minimum 6 săptămâni, 8 săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal

Managerul Institutului „Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu Cercel, a afirmat, miercuri seara, la Antena 3, că unul dintre scenariile luate în calcul este acela că în următorul an 80% din populația de 19 milioane de locuitori a României ar trebui să facă infecția cu coronavirus.

Streinu-Cercel susține că „vârful” epidemiei va fi după Paște, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii, dar că nu ar trebui să facă asta, fiindcă cea mai vulnerabilă parte din societate sunt vârstnicii, în rândul cărora infecția cu COVID-19 poate fi fatală.

Medicul mai explică și faptul că cea mai bună metodă de a opri sau de a diminua răspândirea coronavirusului ar fi „un stop joc”, o oprire a întregii economii și toată lumea să stea acasă timp de minimum 6 săptămâni, sau maximum 10.

 

Deocamdată autoritățile au anunțat că școlile sunt închise până după Paște (21 aprilie), însă dacă situația nu devine mai bună, măsura ar putea fi prelungită.

"Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de maximum 7-8 zile, cât este incubația medie, incubația medie e de 5-6 zile, vom avea vârfuri de apariție a îmbolnăvirilor după acest interval de timp. Deci la o săptămână, 10 zile, ne așteptăm să înceapă să apară îmbolnăvirile. De data aceasta îmbolnăvirile nu vor mai fi simple, ci vor fi cu un potențial sever pentru că vor implica și persoane în vârstă.

Noi știm că această evoluție este de tip dromader, adică o cămilă cu cocoașă. Capul cămilei îl vedem în momentul de față și este reprezentat de aceste identificări de pacienți, câte unul, câte doi, câte 10 câte 20 în fiecare zi. După care urmează o perioadă de acalmie și, din păcate această perioadă de acalmie se va cala exact pe perioada de Paști, când noi vom genera cu bună știință contact intra-familial. După care o să apară o altă perioadă de creștere legată tocmai de aceste întâlniri și de schimb de virus local. Și atunci va fi cocoașa propriu-zisă a cămilei, și atunci vom avea creșteri, și atunci vom începe să înregistrăm rată de mortalitate. Dacă nu vrem să avem acest lucru, și presupun că nimeni nu dorește așa ceva, atunci trebuie să luăm măsurile de astăzi, nu de mâine, nu de poimâine, ci de astăzi", a explicat profesorul Streinu-Cercel.

În opinia sa, extinderea epidemiei nu se poate opri decât cu măsuri stricte de izolare, pe o perioadă mai lungă decât două săptămâni.

"Dacă dăm un stop joc la toată lumea nu se întâmpla absolut nimic. Dai un stop joc, nu se întâmpla absolut nimic. Toată lumea stă acasă, se blochează absolut tot, statul nu vrea să perceapă niciun fel de taxe, băncile își amână creditele și spun „trei luni de zile nu percepem niciun fel de penalități”, asta este o politică de stat și nu se întâmpla absolut nimic, dacă un stat stă de pomană, cu ghilimelele de rigoare „de pomană”, șase săptămâni sau opt săptămâni, după care viața își revine automat și instantaneu la normal. Firmele pleacă de acolo de unde am rămas, nu se poate întâmpla absolut nimic", a spus acesta.

Întrebat câte luni ar trebui să dăm "stop joc", profesorul Streinu-Cercel a răspuns sincer: "Minimum șase săptămâni, opt săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră