Această lucrare este considerată o premieră din mai multe puncte de vedere.
Tratatul de Oncologie Digestivă este o premieră naţională, deoarece cei trei autori coordonatori au colaborat, atât noi la Bucureşti, cât şi ei la Cluj, cu toate serviciile implicate în patologia oncologică digestivă - gastroenterologi, radiologi, oncologi, geneticieni, anatomopatologi, chirurgi -, cu profesionişti din cercetare, din spitale pe o serie de teme în care fiecare deţine şi practic, şi teoretic competenţe la vârf . Şi rodul acestei intense colaborări s-a materializată în cele trei volume de patologie oncologică digestivă.
Acest Tratat este o premieră şi pentru că acoperă segmentul de patologie de oncologie digestivă exclusiv pe baza experienţei concrete a profesioniştilor la patul bolnavului, în spital. „Fiecare segment anatomic al tubului digestiv este analizat şi din punctul de vedere al modificărilor genetice, ceea ce reprezintă un alt punct forte al lucrării. În al doilea rând, sunt abordate toate metodele
folosite pentru investigarea imagistică, de la ecografia super performantă, CT, RMN, angiograf, scintigraf etc. până la Pet-scan, care este util în unele forme de cancer, dar nerecomandabil în alte forme de cancer.
De asemenea, sunt abordate noutăţile din oncologia digestivă: chimioterapia, radioterapia alte tipuri de terapii oncologice, nanoterapii” , precizează prof. dr. Mircea Beuran.
Potrivit prof. dr. Beuran, în ţara noastră, în ultimii ani, a crescut frecvenţa bolilor digestive oncologice, dar acest fenomen este şi o consecinţă a faptului că noi nu avem un sistem de screening. De atfel, fiecare capitol al Tratatului are şi un capitol consacrat profilaxiei.