Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: Atenţie la infecţiile urinare la bebeluşi! În spatele lor pot fi malformaţii reno-urinare!

03 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: Atenţie la infecţiile urinare la bebeluşi! În spatele lor pot fi malformaţii reno-urinare!

În luna octombrie, la Secţia de nefrologie şi dializă pediatrică a Spitalului „Marie Curie”, au fost internaţi 320 de copii cu probleme renale, din care un sfert cu malformaţii reno-urinare, asociate sau nu cu infecţii de tract urinar, avertizează prof. dr. Mihaela Bălgrădean.  De altfel, la această secţie cu numai  28 de paturi, rulajul este extrem de mare: de la 1 noiembrie până la 3 noiembrie, "avem deja în evidenţă 52 de pacienţi", ne spune rof. dr. Bălgrădean 

Depistarea

În majoritatea cazurilor, în spatele infecţiilor de tract urinar la bebeluş şi copilul de vârstă de până la trei ani, se află malformaţii reno-urinare, subliniază prof. dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de nefrologie şi dializă pediatrică. 

Aceste malformaţii pot fi depistate chiar din perioada intrauterină de un specialist ecografist, după care, în prima săptămână de viaţă, copilul este evaluat şi malformaţia este evidenţiată imagistic (radiografie, CT, scintigrafie).  Sunt cazuri cu unul sau ambii rinichi anormali. Important este ca aceste situaţii să fie depistate la vârstă foarte foarte mică. 
Malformaţiile reno-urinare vizează spaţiul pielocaliceal, ureterele, vezica urinară cu uretra, care formează sistemul colector renal. 

Vestea bună este că acest tip de malformaţii pot fi rezolvate la Secţia de nefrologie şi dializă pediatrică de la Spitalul "Marie Curie", cu condiţia de a fi depistate în primele zile de la naştere şi  să fie abordate în echipă, de medici din mai multe specialităţi, pentru că „o simplă imagine nu înseamnă diagnostic”, subliniază prof. dr. Mihaela Bălgrădean.

În legătură cu procentul mare al acestui tip de malformaţii, prof. dr. Bălgrădean spune că  „probabil dintotdeauna au fost multe, dacă ţinem seama că secţiile de dializă adulţi sunt pline”. Dar plusul de informaţii,  interdisciplinaritatea şi diversificarea instrumentelor de diagnosticare, evident scot la suprafaţă mai multe malformaţii pediatrice. 

În prezent, din ansamblul malformaţiilor pediatrice, cele reno-urinare se plasează ca frecvenţă, pe locul al doilea, alături de malformaţii cardiace.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră