Procedură chirurgicală în premieră națională, realizată la Spitalul Militar din București

23 Ian 2019 | scris de M.C.
Procedură chirurgicală în premieră națională, realizată la Spitalul Militar din București

Medicii de la Centrul de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" au realizat, în premieră naţională, o procedură chirurgicală de implantare a unui dispozitiv pentru reducerea aritmiilor ventriculare maligne asociate insuficienţei cardiace avansate, pacientul având 68 de ani.

Pacientul supus operaţiei a fost în evidenţa Clinicii Cardiologie I cu diagnosticul de insuficienţă cardiacă avansată (clasa III NYHA), care se manifesta clinic prin oboseală la eforturi minime, dispnee de repaus, context complicat şi de riscul aritmic, scrie agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, procedura a fost realizată de o echipă medicală mixtă, constituită din Mihai Dumitraşcu, medic primar chirurgie vasculară, Tudor Păduraru, medic primar ATI, şi Silviu Dumitrescu, medic primar Cardiologie, şef Secţie Cardiologie 1.

"Acest tip de tratament se adresează pacienţilor cu insuficienţă cardiacă avansată (clasă III NYHHA), cu disfuncţie sistolică de ventricul stâng (fracţia de ejecţie a ventriculului stâng mai mică de 35%).

Dispozitivul este o soluţie terapeutică inovativă, care are ca obiectiv restabilirea echilibrului sistemului nervos vegetativ prin reducerea suprastimulării simpato-adrenergice care apare în insuficienţa cardiacă şi constituie un mecanism important de progresie a bolii.

Implantul dispozitivului are ca obiectiv ameliorarea simptomelor de insuficienţă cardiacă prin îmbunătăţirea performanţei cardiace şi reducerea riscului de apariţie a aritmiilor ventriculare maligne asociate insuficienţei cardiace, factor care poate conduce la moartea subită cardiacă de cauză aritmică, aceasta reprezentând una dintre principalele modalităţi de deces în cazul acestor pacienţi", afirmă sursa citată.

Procedura medicală a fost realizată printr-o intervenţie chirugicală asemănătoare cu cea aplicată în cazul protocoalelor de tratament al tulburărilor de ritm şi conducere asociate insuficienţei cardiace prin intermediul terapiilor non-farmacologice (terapie de resincronizare cardiacă CRT - Cardiac Resyncronisation Therapy -; defibrilator cardiac implantabil ICD - Implantable Defibrillator Cardioverter -; pacemaker).

Generatorul de puls a fost plasat în fosa subclaviculară, iar un electrod de stimulare a fost poziţionat la nivelul nervului vag la nivel cervical.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră