Prima imagine detaliată care arată o celulă infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2 (imagine în articol)

27 Apr 2020 | scris de Ioana Ilie
Prima imagine detaliată care arată o celulă infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2 (imagine în articol) Galerie foto (2)

Prima imagine detaliată a unei celule umane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 a fost realizată de specialiști de la Institutul național al sănătății și al cercetării medicale (Inserm) din Franța. 

Institutul a publicat fotografia realizată cu un microscop electronic, ce arată un grup de coronavirusuri în plină acțiune în interiorul unei celule a sistemului respirator uman.

Interiorul celulei a fost colorată în albastru, pentru a distinge mai bine virusurile și suprastructurile pe care le creează, a precizat Inserm.

În imagine, virusurile SARS-CoV-2 apar sub forma unor mici cercuri roșii cu un contur foarte clar. Virusurile se formează în mici vezicule galbene, care sunt compartimente celulare.

“În mod normal, aceste vezicule permit expresia proteinelor celulare și transportul lor în interirul celulei sau spre exteriorul acesteia. Doar că, în acest caz, virusul a deturnat aceste compartimente celulare în beneficiul său pentru a se replica. Aceste compartimente au devenit uzine de virusuri”, a declarat directorul de cercetare al Inserm, Manuel Rosa-Calatrava, citat de Le Figaro.

Potrivit cercetătorilor de la Inserm, odată ce veziculele sunt pline de virusuri, ele migrează spre suprafața celulei.

“Particulele virale sunt excretate din celulă și vor merge să infecteze alte celule ale sistemului respirator”, a explicat Manuel Rosa-Calatrava, care a participat la realizarea imaginii.

Celula a fost cultivată în laborator de către cercetătorii din cadrul Inserm, care au lucrat împreună cu cercetători de la Centrul național de cercetare științifică (CNRS) și de la Universitatea Claude-Bernard Lyon 1.

“Este vorba de un model foarte fiziologic și unic pe plan mondial, care reproduce în mod foarte fin organizarea și țesutul funcțional al celulelor epiteliale din plămâni”, a mai spus directorul de cercetare al Inserm.

După ce au realizat acest model celular, cercetătorii Inserm testează în laborator mai multe medicamente antivirale împotriva SARS-CoV-2.

Credit foto: Manuel Rosa-Calatrava (Inserm); Olivier Terrier (CNRS); Andrés Pizzorno (Signia Therapeutics); Elisabeth Errazuriz-Cerda (Universitatea Claude Bernard Lyon 1 CIQLE). Colorare realizată de Noa Rosa C.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră