O curbă care se micșorează apoi dispare complet. Acest grafic publicat pe 3 aprilie în Antiviral Research, Biblia epidemiologilor, arată că în 48 de ore, într-o eprubetă, încărcătura virală a SARS-CoV-2 a trecut de la 5000 de unități la doar una. Sau o rată de eradicare de 99,98%. Aceasta se datorează unei molecule numite ivermectină. Un medicament antimalarie, la fel cu hidroxiclorochina, medicamentul testat de profesorul Didier Raoult la Marsilia, scrie Le Parisien.
Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a condus experimentul sub conducerea Dr. Kylie Wagstaff. "Cercetătorii au avut ideea de a testa acest antiinfectios pe care îl folosim împotriva scabiei pentru a vedea dacă are o acțiune asupra coronavirusului. Dincolo de această lucrare inițială, este necesar să verificăm, să continuăm cercetările și să vedem dacă funcționează la oameni”, reacționează François Bricaire, infecțiolog, membru al Academiei Naționale de Medicină.
"Este interesant pentru că încă nu avem o terapie eficientă împotriva coronavirusului! Din câte știu, primele rezultate cu tratamentele anti-HIV nu sunt bune. Remdesivir ca și clorochina este încă în studiu. Deci nu există niciun motiv să nu testăm binecunoscuta ivermectină ”, adaugă el.
Într-adevăr, spune profesorul Jean-Paul Stahl, șeful secției bolilor infecțioase la Spitalul Universitar din Grenoble (Isère), „Ivermectina este un medicament vechi. Ca și clorochina, este un antiparazitar, dar nu sunt deloc aceleași molecule. "
„O veste mare”
Studiul australian a fost primit de Laboratorul francez Medincell ca un avans semnificativ. Acest laborator de cercetare farmaceutică unde lucreaza 135 de persoane, cunoaște această moleculă din toate unghiurile, deoarece deja lucrează la un program de dezvoltare pentru acest produs într-o formă injectabilă pentru a lupta împotriva malariei. În noiembrie, acest lucru i-a adus o donație de 19 milioane de dolari de la fundația Melinda și Bill Gates.
Studiul australian „ este o veste grozavă, dar, deocamdată, este o descoperire in vitro”, explică David Heuzé, director de comunicare, încrezător dar prudent: „Acum este necesar ca studiile clinice să valideze potențialul curativ asupra oamenilor. "
Spre o soluție injectabilă
Pentru inceput Medincell își propune să producă o soluție injectabilă ca măsură preventivă la persoanele care nu sunt infectate cu virus. „Am lansat un proiect de cercetare în urmă cu câteva săptămâni, estimând că Medincell ar putea avea un rol crucial în gestionarea Covid-19. Pentru noi scopul este să verificăm eficiența potențială a unei substanțe injectabile cu acțiune îndelungată asupra prevenirii și, prin urmare, ruperii lanțului de transmisie între oameni. Dacă ar avea succes tehnologia noastră de injecție subcutanată ar oferi o soluție accesibilă care poate fi implementată rapid ", spune David Heuzé, mai ales că molecula a intrat în domeniul public.
"Având în vedere urgența, este imposibil să creăm o nouă moleculă împotriva Covid-19", spune profesorul Stahl. Asta durează cel puțin trei ani. În acest caz, acest medicament este deja fabricat și disponibil. Deci de ce nu?