O parte importantă a persoanelor cu vârste de peste 65 de ani folosesc cel puțin șapte medicamente diferite și mulți dintre ele chiar mai multe, dublul mediei, potrivit revistei 60 Millions din Franța, transmite AFP.
Revista trage un semnal de alarmă în privința consumului în exces de medicamente. Abuzul de medicamente poate provoca lovituri și alte accidente grave (hemoragii...), dar și numeroase spitalizări, subliniază revista Institutului național pentru consum (INC) în ultima ediție, pe baza datelor oferite de un recent studiu.
Potrivit acestui studiu, din 449.000 persoane cu vârste de peste 65 de ani, aproximativ 155.ooo foloseau cel puțin 7 medicamente. Și fenomenul nu este complet, deoarece nu ține seama de prescripțiile medicale, precizează revista.
Accidentele legate de unele medicamente sunt la originea a 130.000 de spitalizări și a 7.500 de decese anual, la grupa de vârstă peste 65 de ani, potrivit asigurărilor medicale. Întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de a suferi de mai multe boli (diabet, hipertensiune, Parkinson...), multe tratamente pot fi esențiale, fără însă a justifica prescrierea de rețete extinse, asociate cu efecte secundare care, pe lângă riscurile grave, pot altera calitatea vieții pacienților. Atenție la amestec, la cockteiul de medicamente, avertizează Claude Rambaud din cadrul France Assos Sante.
Medicamentele salvează, zilnic, multe vieți, dar aceasta nu justifică faptul că 47% dintre persoanele din această categorie de vârstă consumă psihotrope din familia benzodiazepinelor (contra anxietății sau insomniilor), potrivit studiului. Benzodiazepinele nu trebuie folosite perioade îndelungate, deoarece pot induce riscuri de căderi și de dezorientare, spune Claude Rambaud.