Pentru ținerea sub control a stresului și anxietății se recomandă meditația, sportul, yoga și unele medicamente. Anxioloticele din clasa benzodiazepinele sunt eficiente, dar sunt asociate cu numeroase efecte secundare. Studiul, publicat în ediția din luna septembrie, susține că persoanele care fac abuz de benzodiazepine poate să potențeze riscurile de apariție a maladiei Alzheimer.
Studiul a fost efectuat pe 1.796 de pacienții cu vârste de peste 66 de ani și evidențiază că persoanele suferinde de Alzheimer sunt și mari consumatoare de benzodiazepine în cursul a 5-10 ani ce au precedat apariția primelor simptome de boală.
Rezultatele acestui studiu converg cu cele reieșite din alte cinci studii epidemiologice. Totuși, autorii studiului subliniază că alte studii au ajuns la concluzii diferite, în sensul că nu ar exista această legătură dintre benzodiazepine și maladia Alzheimer, durata administrării sau doza cumulată. Însă nici acestea nu exclud relația de cauzalitate, dat fiind efectele cognitive nedorite pe termen scurt provocate de benzodiazepine.
Pe de altă parte, autorii se întreabă dacă anxietatea, care face parte din primele semne ale maladiei Alzheimer, este cauza principală a prescrierii de anxiolitice și nu invers. În fața acestei dileme, studiul din revista Prescrire recomandă mai multă prudență în privința unor anxiolitice, care ar putea mări riscul de demențe. Un argument suplimentar: sunt dovedite efectele nedorite asociate cu aceste medicamente.