Tineri sub pragul de sărăcie, aproape analfabeți, din ţări sărace, sunt principalele victime ale reţelelor de trafic de organe, a subliniat dr. Beatriz Gil Dominguez, din cadrul Organizaţiei Naţionale de Transplant din Spania, la reuniunea consacrată acestui fenomen de la Vatican.
Timp de două zile, Academia Pontificală de Științe şi numeroși experți analizează cauzele acestui "flagel" la scară globală, definit de de papa Francisc un derivat al traficului de ființe umane, o altă ''formă modernă de sclavie''. La această reuniune, participă şi China, care nu are relaţii diplomatice cu Sfântul Scaun.
În opinia președintelui Societății de Transplant din America Latină și Caraibe (STALYC), columbianul Alejandro Nino Murcia, o explicaţie a traficului de organe este "piața în care există o cerere mai mare comparativ cu oferta", mai mulți solicitanți decât donatori.
"Oamenii sunt în căutarea de puncte de vânzare și țările, și persoanele cu o putere de cumpărare mai mare încearcă să profite de cei săraci. Constrânşi de de nevoi economice, aceștia își donează o parte din organe", a deplâns el.
În opinia acestuia, pentru combaterea acestui fenomen, "fiecare țară ar trebui să aibă un registru național de transplant, astfel încât fiecare pacient să știe care este provenienţa organului transplantat, de ce a fost un anumit donator și nu altul".
Dr. Beatriz Gil Dominguez, din cadrul Organizației Naționale de Transplant din Spania, vorbeşte despre un context transnaţional în privinţa traficului de organe. El a făcut un profil al victimelor acestor reţele, care sunt cel mai adesea tineri sub pragul de sărăcie și aproape analfabeți, astfel încât nu înțeleg riscurile pe care le implică aceste operațiuni. Ei trăiesc în țări sărace care nu acordă prioritate luptei împotriva traficului și au o legislație "foarte prost puse în aplicare". Pe de altă parte, primitorul organului transplantat este, de regulă, din ţări bogate, dar unde oferta de organe este limitată.
Potrivit unor estimări, preţurile pentru organe pe piaţa neagră este poate ajunge la 150.000 de dolari. OMS estimează că, anual, în lume sunt realizate aproximativ 120.000 de transplanturi.