Oamenii de știință de renume atât britanici cât și americani au crezut că este probabil ca Covid să fi scurs accidental dintr-un laborator, dar s-au îngrijorat că dezbaterile ulterioare ar dăuna științei din China, arată mai multe e-mail-urile.
Un e-mail de la Sir Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, din 2 februarie 2020 a spus că „o explicație probabilă” a fost că Covid a evoluat rapid dintr-un virus asemănător SARS-ului în interiorul țesutului uman dintr-un laborator cu securitate redusă.
E-mail-ul adresat doctorului Anthony Fauci și doctorului Francis Collins de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA, a continuat spunând că o astfel de evoluție ar fi putut „crea accidental un virus pregătit pentru transmiterea rapidă între oameni”.
Dar un om de știință important i-a spus lui Sir Jeremy că „dezbaterile ulterioare ar face un rău inutil științei în general și științei din China în special”. Dr. Collins, fostul director al Institutului Național de Sănătate din SUA, a avertizat că ar putea afecta „armonia internațională”.
Vicontele Ridley, coautor al cărții ”Viral: căutarea originii Covid”, a declarat: „Aceste e-mailuri arată o lipsă lamentabilă de deschidere și transparență în rândul oamenilor de știință occidentali care par să fi fost mai interesați să oprească o ipoteză pe care o considerau foarte plauzibilă, din motive politice.”
În e-mailuri, Sir Jeremy a spus că și alți oameni de știință credeau că virusul nu ar fi putut evolua natural. Un astfel de om de știință a fost profesorul Mike Farzan, de la Scripps Research, expertul care a descoperit modul în care virusul SARS se leagă de celulele umane.
Oamenii de știință au fost în special îngrijorați de o parte a Covid-19, o secțiune a proteinei spike care o ajută să intre în celule și o face atât de infecțioasă pentru oameni.
Rezumând preocupările profesorului Farzan într-un e-mail, Sir Jeremy a spus: „El este deranjat de anumite aspecte și îi este greu (să explice) acest lucru ca un eveniment în afara laboratorului, deși există modalități posibile în natură, dar foarte puțin probabile.
„Cred că aceasta devine o întrebare despre cum puteți pune toate aceste informații împreună, dacă credeți în această serie de coincidențe, ce știți despre laboratorul din Wuhan, care variantă este mai credibilă - eliberare accidentală sau eveniment natural?”
E-mailurile ulterioare au arătat că până pe 4 februarie, Sir Jeremy și-a revizuit estimarea unei scurgeri din interiorul laboratorului a virusului la un procent de 50%, în timp ce profesorul Eddie Holmes, de la Universitatea din Sydney, a dat o estimare de 60% a probabilității în favoarea unei eliberări accidentale.
E-mailurile arată, de asemenea, că Bob Garry, de la Universitatea din Texas, nu era convins că Covid-19 a apărut în mod natural.
„Nu pot să-mi dau seama cum se realizează acest lucru în natură”, a spus el.
Profesorul Andrew Rambaut, de la Universitatea din Edinburgh, a mai spus că numite aspecte ale proteinei Spike „mi se par neobișnuite”.
El a adăugat: „Cred că singurele persoane cu suficiente informații sau acces la mostre pentru a aborda problema ar fi echipele care lucrează în Wuhan”.
Noile detalii au ieșit la iveală după ce membrilor Comitetului Republican de Supraveghere al Camerei Republicii SUA li s-a acordat acces la documente, după ce s-au plâns de conținutul acestora care a fost puternic modificat atunci când au fost transmise în baza solicitărilor privind libertatea de informare.
E-mailurile au fost trimise ca răspuns la o teleconferință între 12 oameni de știință, inclusiv Sir Patrick Vallance, consilierul științific șef al guvernului, pe 1 februarie.
E-mailurile arată că până la 2 februarie 2020, oamenii de știință încercau deja să închidă dezbaterea despre teoria scurgerilor din laborator.
Un e-mail al doctorului Ron Fouchier către Sir Jeremy spunea: „O dezbatere ulterioară despre astfel de acuzații ar distrage în mod inutil atenția cercetătorilor de top de la sarcinile lor active și ar face un rău inutil științei în general și științei din China, în special”.
Dr. Collins, fost director al NIH, i-a răspuns lui Sir Jeremy declarând: „Îți împărtășesc opinia că este nevoie de o reunire rapidă a experților într-un cadru care să inspire încredere, altfel vocile conspirației vor domina rapid, dăunând științei și armoniei internațională.”
Instituțiile care au deținut e-mailurile au rezistat în mod repetat impulsului de a-și publica conținutul.
Universitatea din Edinburgh a respins recent o solicitare pentru libertatea informației din partea The Telegraph prin care se solicita să vadă răspunsurile profesorului Rambaut, susținând că „dezvăluirea ar putea pune în pericol sănătatea fizică sau mintală și siguranța persoanelor”.
James Comer, congresmanul republican care a securizat e-mailurile menționate, a spus că acest lucru arată că experți precum doctorul Fauci au luat teoria scurgerii din laboratorul Wuhan „mult mai în serios” decât au lăsat impresia.
Sir Jeremy a fost abordat pentru comentarii, dar nu a răspuns la momentul publicării materialului.
Sursă: The Telegraph