Gelul are în compoziţie chitosan (substanţă biodegradabilă extrasă din carapacea curstaceelor) şi gelifianţi. Gelul are ca ţintă activarea celulelor imunitare.
Acest nou biogel injectabil şi-a demonstrat eficienţa, acţionând direct, prin eliberarea unor agenţi, asupra tumorilor canceroase şi distrugerea lor, subliniază cercetătorii de la Centrul Spitalicesc Universitar din Montreal. Mai precis, „forţa acestui biogel injectabil este de a fi compatibil cu celulele imunitare anti-cancer: cu limfocitele T, celule produse în mod natural în corp şi dotate cu capacitatea de a distrugerea a ţesuturilor canceroase. Totuşi, limfocitele T sunt, în general, insuficient dotate şi prea puţine pentru a ţine piept cancerului, explică Rejean Lapointe, co-autor al acestui studiu publicat în revista Biomaterials. În aceste condiţii, autorii studiului au trecut la cultivarea limfocitelor T în laborator pentru a le reinjecta în organismul pacientului. Şi, într-adevăr, biogelul pus la punct de cercetătorii canadieni, a stimulat acest mecanism.
Tratament local
Gelul este lichid la temperatura ambientului şi se gelifică la 37 de grade Celsius, temperatura corpului omului. Cercetătorii canadieni au injectat limfocitele T în biogel, iar conţinutul gelului, prin seringă, este administrat direct în tumoră.
Sperăm că această soluţie va îmbunătăţi tratamentele de imunoterapie actuale. Pentru a maximiza multiplicarea celulelor imunitare, imunoterapia are nevoie de injecţia cu interleukina 2, un hormon toxic la doze mari. Dar injecţia cu biogel prezintă avantajul că furnizează într-o singură administrare un număr mare de limfocite T fără a mai fi nevoie de interleukină. Prin folosirea acestui biogel, avem nevoie de câteva zeci de milioane de limfocite, în loc de miliarde câte sunt necesare în prezent, confirmă autorii studiului. Deocamdată, acest test este verificat în laborator. Dacă el va da rezultate bune inclusiv la om în viitorul apropiat, cu certitudine va revoluţiona tratamentele contra multor forme de cancer.