La aceste infecţii se mai adaugă altele patru cu virusuri incurabile: virusul hepatitei B, virusul hepers simplex sau HSV, HIV şi papilomavirusul uman (HPV). Peste 500 de milioane de persoane sunt afectate de virusul herpesului genital (HSV2), peste 290 de milioane de femei suferă o infecţie cu papilomavirusul uman (HPV).
ITS-urile se transmit în principal în timpul raportului sexual neprotejat vaginal, anal sau oral şi prin transfuzii de sânge. Un mare număr de ITS-uri, în special chlamidioza, gonoreea, hepatita B primară, infecţia cu HIV şi sifilisul se pot transmite vertical, de la mamă la copil, în timpul sarcinii şi naşterii.
În majoritatea cazurilor, IST-urile sunt asimptomatice sau asociate cu simptome nespecifice. ITS-urile se transmit în principal în timpul raportului sexual neprotejat vaginal, anal sau oral şi prin transfuzii de sânge. Un mare număr de ITS-uri, în special chlamidioza, gonoreea, hepatita B primară, infecţia cu HIV şi sifilisul se pot transmite vertical, de la mamă la copil, în timpul sarcinii şi naşterii.
Printre simptomele cele mai frecvent asociate cu IST sunt scurgerile vaginale, uretrale, arsuri în zona genitară, ulceraţii genitale, dureri abdominale.
Trebuie ştiut că IST-urile au consecinţe asupra sănătăţii sexuale şi capacităţii de reproducere.